Obaman linjapuhe kiitti ja soimasi USA:n talouden tilaa

Presidentti vaati pienentämään rikkaiden ja köyhien välistä varallisuuskuilua, purkamaan Kuuban kauppasaarron ja lisäämään Yhdysvaltain taistelua Isis-järjestöä vastaan.

talous
Barack Obama pitää puhettaan Yhdysvaltain tähtilipun edessä 20. tammikuuta.
Mandel Ngan / EPA

Varjo Yhdysvaltain talouden yltä on väistynyt, iloitsi presidentti Barack Obama kansakunnan tilaa koskeneessa linjapuheessaan keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Samalla ihmisten väliset varallisuuserot ovat kuitenkin kasvaneet, hän muistutti.

Rikkaat ovat rikkaampia kuin koskaan, mutta keskiverto yhdysvaltalainen ei ole saanut kohennusta palkkaansa sitten vuoden 2008 kriisin, mihin Obama vannoi tarttuvansa. Hän vaati kiristämään varakkaiden verotusta, antamaan lisää verohelpotuksia keskiluokalle sekä korottamaan minimipalkkaa. Kaikille, jotka viitsivät ponnistella, kuuluu mahdollisuus päästä eteenpäin, Obama sanoi.

Puheessaan kongressille Obama käsitteli laajasti myös muita Yhdysvaltain tilaa koskevia kysymyksiä kotimaassa ja ulkomailla.

Hän kehotti kumoamaan puoli vuosisataa kestäneen kauppasaarron Kuubaa vastaan ja sanoi, että Yhdysvaltain Kuuban-politiikan muutoksella on mahdollista lopettaa epäluulon perinne koko pallonpuoliskolla.

Hän varoitti uusista pakotteista Irania vastaan ja sanoi käyttävänsä veto-oikeuttaan, jos sellaisiin ryhdytään. Jos kongressi juuri nyt säätää uusia pakotteita, ne lähes taatusti tuhoavat neuvottelijoiden mahdollisuudet päästä sopuun Iranin ydinohjelmasta, hän sanoi.

Kongressi osoitti kunnioitusta Pariisin uhreille

Obama pyysi kongressilta myös valtuutusta voimankäytölle ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan. Yhdysvaltain johdolla Isisin eteneminen Syyriassa ja Irakissa on pysäytettävissä, hän sanoi.

– Se vie aikaa. Se vaatii keskittymistä. Mutta se onnistuu, Obama julisti.

Venäjästä Obama sanoi, ettei Yhdysvallat voi sallin ison kiusaavaan pienempäänsä. Sen Yhdysvallat osoittaa vastustamalla Venäjän aggressiota, tukemalla Ukrainan demokratiaa ja vakuuttamalla tukeaan Nato-liittolaisilleen, hän sanoi.

Guantanamon vankileiristä Obamalla oli selvä kanta: Guantanamo on suljettava, kuten hän on vaatinut ennenkin.

– Ei ole mitään järkeä käyttää kolme miljoonaa dollaria vankia kohden pitämällä yllä vankilaa, jonka maailma tuomitsee ja jossa terroristit tekevät värväystyötä, hän sanoi.

Obama osoitti puheessaan myös kunnioitusta Pariisin terrori-iskujen uhreille, mihin kongressin jäsenet liittyivät kohottamalla kynänsä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters