1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköiset vesipiiput kiinnostavat alakoululaisia – karkin korvike vai tupakoinnin opetusväline?

Eshisha eli sähköinen vesipiippu ei sisällä nikotiinia, mutta muistuttaa savuketta. Kouluissa pelätään, että värikkäät ja karkin makuiset vesipiiput ohjaavat lapsia tupakoimaan.

Kotimaan uutiset
Sähköinen vesipiippu
Toimittaja Petra Ketonen testaa sähköistä vesipiippua.

Hauska tapa nauttia sauhuttelusta. Ei sisällä nikotiinia, tervaa eikä tupakkaa. Vapautuva höyry on vaaratonta. Kristallinen led-valo kimaltaa käytön aikana. Neljä nautinnollista makuvaihtoehtoa.

Vuorentaustan koulun rehtori Tapio Alppi tyrmistyi lukiessaan verkkokaupan mainoshenkistä nettitekstiä Lolly Puff-vesipiipuista. Ylöjärveläisen ala-asteen rehtori oli saanut oppilailta haltuunsa useita sähkösavukkeita muistuttavia vesipiippuja.

– Nettiteksti oli aika pöyristyttävää, kun perehdyin aiheeseen. Vesipiippu voi olla alku varsinaiselle sauhuttelulle. Mitä nuorempana malli saadaan, sitä pahemmat lopputulokset, sanoo Tapio Alppi.

Ne ovat vesipiippuja, joista tulee karkin makuista vesihöyryä. Jos ei halua syödä sokeria ja kerätä kaloreita, on vaihtoehto, jolla saa suun makeaksi.

Tero Nurminen

– Piippuja on löytynyt metsästä ja koulun läheisyydestä. Myös vanhemmilta on tullut viestejä, että tällaisia on ollut. En ole nähnyt kenenkään koulussa käyttävän niitä, mutta juttua on ollut liikkeellä.

Rehtori Tapio Alppi lähetti oppilaiden vanhemmille postia, jossa kertoi, että koulun aikuisilla on kielteinen kanta sähköisiin vesipiippuihin ja toivoi, että kodeissa ollaan samoilla linjoilla.

– Arvelen, että asia koskee enemmän isompia koululaisia, mutta halusin puuttua asiaan varhaisessa vaiheessa.

Ostajalta ei kysytä papereita

Verkkokaupan esittelytekstiä Lolly Puff -vesipiipuista
Verkkokaupan mukaan kyseessä on hauska tapa nauttia sauhuttelusta.Petra Ketoen / Yle

Kertakäyttöisiä sähköisiä vesipiippuja eli eshishoja myydään esimerkiksi verkkokaupoissa, yökerhoissa ja – yllättäen– videovuokraamoissa. Filmtown-vuokraamot myyvät piippuja, tosin usein tiskin alta, sillä niitä varastetaan paljon. Mitä ne oikein ovat – savukkeita, vesipiippuja vai karkkeja? Toimitusjohtaja Tero Nurmisen mielestä eivät ainakaan savukkeita.

– Ne ovat vesipiippuja, joista tulee karkin makuista vesihöyryä. Esimerkiksi mansikka maistuu suussa, kun piippua hönkii. Vesipiiput ovat kokeiluna meillä myynnissä. Jos ei halua syödä sokeria ja kerätä kaloreita, on vaihtoehto, jolla saa suun makeaksi.

– Lisäksi koska tupakointi on tapa, tällä voisi korvata sen. Vesipiipun avulla voi päästä irti tupakasta ilman nikotiinia, Filmtownin toimitusjohtaja Tero Nurminen arvioi.

Filmtownin mukaan maahantuoja suosittelee ikärajaksi 12 vuotta. Videovuokraamoissa on pidetty korkeampaa ikärajaa, mutta toisaalta ostajalta ei kysytä henkilöllisyyspapereita.

– Viime vuonna meillä oli ikärajana 15 tai 16 vuotta. Vuodenvaihteessa nostimme ikärajan 18:aan. Tämä on firman sisäinen päätös eikä perustu lakiin, sanoo Nurminen.

Nurmisella ei ole tietoa, minkä ikäiset asiakkaat vesipiippuja ovat ostaneet. Yle Tampere kävi tamperelaisessa vuokraamossa, mutta sen myyjä ei ollut kuullut ikärajan nostosta.

"Hauska biletuote aikuisille"

Lolly Puff -verkkokaupasta vastaava Lolly Puff -tiimi kertoo sähköpostissaan, että sen tarkoituksena on ollut kehittää hauska biletuote, jota täysi-ikäiset voisivat käyttää hauskaa pitäessään tai kotona rentoutuessaan. Ikärajana on 18 vuotta. Toisena ajatuksena oli kehittää vaihtoehto tupakasta eroon haluaville.

Vesipiippu voi olla alku varsinaiselle sauhuttelulle. Mitä nuorempana malli saadaan, sitä pahemmat lopputulokset.

Tapio Alppi

Lolly Puff -tiimi kertoo saavansa silloin tällöin palautetta siitä, että tuotteet ohjaavat tupakoimattomia ihmisiä tupakoinnin pariin. Tiimi on eri mieltä. Se arvioi, että monet ihmiset päätyvät tupakoimaan siksi, että tupakointia pidetään jollakin tavoin siistinä juttuna.

Tiimi sanoo, että sen mielestä tupakointi ei ole siistiä, mutta eshishoja sauhuttelemalla voi saavuttaa tämän saman efektin ilman tupakoinnin mukanaan tuomia runsaslukuisia haittoja.

Sähkötupakat halutaan tupakkalakiin

Tupakkatuotteiden mainontaa valvovan Valviran mukaan eshishat ovat hankalia tapauksia. Ryhmäpäällikkö Reetta Honkanen kertoo, että eshishat rinnastetaan sähkötupakoihin, vaikka nikotiini puuttuu.

– Tupakkalain perusteella nämä tuotteet ovat mainontakiellon piirissä. Itse laitteet ovat tupakkajäljitelmiä ja nesteet tupakan vastikkeita. Mainontakielto on yhtä kattava kuin tupakkatuotteilla, mutta muuten laki ei tällä hetkellä ota sähkösavukkeisiin kantaa.

Nettikaupassa eshishojen ikäraja on 18, mutta maahantuoja suosittelee jälleenmyyjille ikärajaksi 12 vuotta. Reetta Honkasen mielestä se on liian alhainen.

Sähköisiä Lolly Puff -vesipiippuja verkkokaupan nettisivuilla
Eshishat on maustettu karkin makuisiksi.Petra Ketonen / Yle

– Eihän se hyvältä kuulosta, mutta tupakkalain ikäraja koskee tupakkatuotteita, joita nämä tuotteet eivät ole. Suositeltavaa olisi, että ikäraja olisi 18, koska ei voida sanoa luotettavasti, millaisia vaikutuksia näillä tuotteilla on terveyteen. Emme tiedä, miten nesteet muuttuvat, kun niitä kuumennetaan ja hengitetään suoraan keuhkoihin.

Honkanen pitää myös mahdollisena, että eshishat ohjaavat kokeilijoita tupakoimaan.

– Voi olla, että sitä kautta oppii ja sitten myöhemmin kokeilee savukkeita.

Tupakkalakia ollaan uudistamassa vuoden 2016 toukokuuhun mennessä. Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on rajoittaa myös nikotiinittomien sähkötupakkatuotteiden esillä pitämistä ja niiden myyntiä alaikäisille.

Juttua täsmennetty kello 10.33: Filmtownin mukaan maahantuoja suosittelee ikärajaksi 12 vuotta. Lolly Puff -verkkokaupan ikäraja on 18.

Lue seuraavaksi