1. yle.fi
  2. Uutiset

EKP:ltä odotetaan ilmoitusta poikkeustoimesta, suuresta velkakirjojen osto-ohjelmasta

Jos keskuspankki ostaa sijoittajilta valtioiden velkakirjoja sadoilla miljardeilla euroilla, rahan pitäisi halventua, euron arvon laskea ja inflaation kohota.

talous

Euroopan keskuspankilta odotetaan torstaina poikkeavaa toimenpidettä eli valtion velkakirjojen massiivista osto-ohjelmaa.

Ohjelman tarve johtuu siitä, että EKP ei ole onnistunut tavoitteessaan eli hintavakauden ylläpitämisessä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä sanoi keskiviikkona Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että EKP:n on ryhdyttävä lisätoimiin, koska se ei ole kyennyt pitämään inflaatiota lähellä kahta prosenttia. Arvion mukaan inflaatio on vuoden päästä noin yksi.

Aktian pääekonomisti Anssi Rantala toteaa, että tavanomaiset keinot on käytetty, esimerkiksi ohjauskorkoa on laskettu. EKP on jo ryhtynyt muihinkin epätavallisiin keinoihin talouden piristämiseksi, mutta poikkeustoimia tarvitaan lisää. Aiemmin EKP on jo ostanut arvopapereita ja myöntänyt pankeille pitkiä lainoja liki nollakorolla.

Nyt odotetaan suurta, 500 miljardin euron valtionlainojen osto-ohjelmaa, jolla pyritään laskemaan rahan hintaa edelleen ja piristämään siten euroalueen jähmeää taloutta. Rantalan mukaan iso osto-ohjelma on keskuspankin viimeisiä keinoja.

Velkakirjojen suurostoilla yritetään saada yritykset innostumaan investoinneista lainarahalla. Aiemmilla toimillaan EKP on pyrkinyt vauhdittamaan pankkien lainanantoa; nyt yritetään vaikuttaa lainaajiin eli yrityksiin.

Vesa Vihriälän mukaan EKP:n ostoissa valtion velkakirjat siirtyvät sijoittajilta pankkiholviin, korot laskevat ja rahaa virtaa markkinoille erilaisiin käyttötarkoituksiin, muun muassa reaali-investointeihin, eri kanavien kautta. Valtion veloille ei sinänsä tapahdu mitään.

Myös inflaation pitäisi alkaa nousta ja euron arvon laskea. Tosin kukaan ei tiedä, miten tehokas osto-ohjelma on.

Rantalan mielestä liikkeelle on lähdettävä suurella ohjelmalla, ja jos 500 miljardia euroa ei riitä nopeuttamaan inflaatiota, neuvottelupöytään voidaan palata.

Vihriälän mukaan markkinoille on iso pettymys, jos ohjelmasta ei huomenna ilmoitetakaan. Rantala puolestaan uskoo, että ohjelma tulee, niin lupailtu ja odotettu se on.

Lue seuraavaksi