1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Karri Kivi palasi Venäjältä kotiin: "Pitääkö aina olla suunnitelma?"

Karri Kiven Venäjän pesti KHL-päävalmentajana jäi 20 otteluun. Silti hän pitää kokemusta hienona. Seuraavaa siirtoa Kivi ei halua tässä vaiheessa edes vielä ajatella.

urheilu
Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Karri Kivi.
Yle

Porilainen jääkiekkovalmentaja Karri Kivi muistelee hyvällä aikaansa Venäjällä, vaikka pesti KHL:ssä Traktor Tsheljabinskin päävalmentajana päättyi potkuihin lokakuussa. Kivi ehti valmentaa joukkuetta 20 ottelussa. Hän sanoo tienneensä täysin, mihin menee.

– Ei minulle jäänyt paha maku suuhun. Toki se harmittaa, että homma jäi kesken.

"Päävalmentaja kunnioitettu ruutu"

Tsheljabinsk on miljoonakaupunki Länsi-Siperiassa, Uralvuoriston itäpuolella. Karri Kiven mukaan sitä voi jääkiekkokaupunkina verrata Torontoon. Päävalmentaja on kaupungissa kovassa asemassa.

Viiden minuutin välein joku tuli kysymään "May I photo, may I photo?"

Karri Kivi

– Kyllä se hyvin kunnioitettu ruutu on. Työhuone hallillakin on olohuoneen kokoinen.

Kivi kertoo menneensä Tsheljabinskiin sillä mielellä, että siellä voi kävellä kadulla vaikka uikkarit jalassa ja kattila päässä, eikä kukaan tunnista. Asia oli kuitenkin päinvastoin. Euroopasta tullut valmentaja herätti erityisen paljon kiinnostusta.

– Ei sellaista paikkaa ollut, ettei joku olisi tullut juttelemaan. Viiden minuutin välein joku tuli kysymään "May I photo, may I photo?"

Paikalliset tavat pitää tuntea

Kivi kehuu vuolaasti paikallista jääkiekkokulttuuria. Lajin arvostus heijastuu hänen mukaansa kaikessa tekemisessä hallilla ja sen ulkopuolella.

– Päävalmentajan harteilla on jatkuva paine, mutta otin sen itsestäänselvyytenä.

Olen viime vuoden aikana ollut reissussa 300 päivää.

Karri Kivi

Kivi kertoo tutustuneensa etukäteen mahdollisimman hyvin venäläiseen kulttuuriin. Hänen mukaansa ei voi valmentaa hyvin, jos ei tunne paikallisia tapoja.

– En minä sinne monttu auki lähtenyt ihmettelemään. Maassa maan tavalla.

Jatko on auki

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Karri Kivi on vaitonainen. Hän aikoo nyt nauttia perheen seurasta ja ottaa rauhallisesti. Huhuja siitä, että häntä olisi kosittu muun muassa Turun suunnalta hän ei halua kommentoida.

– Olen viime vuoden aikana ollut reissussa 300 päivää ja nyt vasta muutaman päivän Suomessa. Pitääkö aina olla joku suunnitelma?

Lue seuraavaksi