1. yle.fi
  2. Uutiset

10 huomiota Obaman linjapuheesta – sivalsi republikaaneja

Tutkijaa kiinnostaa Obaman ote terrorismin vastaiseen taisteluun: presidentti on ruoskinut edeltäjänsä George W. Bushin aikaisia valtaoikeuksia, mutta on samalla valmis tarttumaan niihin Isisiä vastaan.

Ulkomaat
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti piti tiistai-iltana kansakunnan tilaa koskevan linjapuheensa. Obama vannoi tarttuvansa epäkohtaan, jossa rikkaat ovat entistä rikkaampia, mutta keskivertokansalainen ei ole saanut palkkaansa kohennusta vuoden 2008 kriisin jälkeen. Puhetta ruodittiin keskiviikkoaamuna Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

1. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, mikä oli Obaman keskeinen viesti?

Se, että olemme päässeet kriisin läpi – nyt on aika varmistua siitä, että koko keskiluokka hyötyy taloudellisesta kasvusta.

2. Obama esitti Yhdysvaltain talouskasvun omana ansionaan. Mitä hän esitti väitteensä tueksi?

Litanian erilaisia faktoja liittyen Yhdysvalloissa rakennettujen autojen määrään, energiaomavaraisuuteen ja siihen, että töitä on eniten sitten 90-luvun lopun. Tarpeeksi on tapahtunut, jotta Obama saattoi sanoa talouden olevan paljon paremmalla tolalla kuin aloittaessaan presidenttinä.

Pitää muistaa, että Yhdysvalloissa presidentin oikea valta muuttaa taloussuhdanteita on aika rajattu. Mutta jos presidenttejä tai pääministerejä kritisoidaan talouden huonosta tilasta, pitää myös saada krediittiä itselleen siitäkin, jos menee hyvin.

3. Presidentti vaati pienentämään rikkaiden ja köyhien varallisuuskuilua: varakkaille kireämpi vero, helpotuksia keskiluokalle ja lapsiperheille, minimipalkkoihin korotus. Miten hän perusteli, että tämä on tärkeää?

Amerikkalaisille halutaan antaa mahdollisuus. Historiallisesti amerikkalaiset ovat tarttuneet mahdollisuuteen rakentaa jotain parempaa. Se on reiluuskysymys.

Obama toi esille myös päiväkodin, joka ei ole "nice to have" vaan "must to have", jotta kaikki jotka haluavat, voivat käydä töissä.

4. Obama kehotti kumoamaan puoli vuosisataa kestäneen kauppasaarron Kuubaa vastaan. Tänään on ensimmäinen korkeatasoinen tapaaminen Kuuban ja Yhdysvaltain kesken. Mitä neuvotteluista on lupa odottaa?

Tärkein asia on se, että tapaaminen tapahtuu, ja että sieltä tullaan jonkinlainen positiivinen tunnelma käsissä. Hyvin usein yksityiskohdat on jo sovittu etukäteen, ja niitä viilataan jälkikäteen.

5. Kuinka historiallinen tämä tapahtuma oikein on?

Erittäin historiallinen. Tämä on ensimmäinen askel siihen vielä suurempaan tapahtumaan, että Yhdysvaltain suurlähettiläs lähetetään Havannaan, mikä muuttaa Yhdysvaltain suhtautumista koko maailmanosaan.

6. Isisin eteneminen on Obaman mukaan pysäytettävissä, mutta se vie aikaa. Miten tämä on tulkittava?

Se on kiinnostavaa. Toisaalta Obama on jo pitkään sanonut, että "war on terror"-valtaoikeus olisi pitänyt päättää jo aikoja sitten. Samalla hän on hyvin valmis käyttämään sitä, esimerkiksi tässä tilanteessa.

7. Obaman puhuessa kiinnitetään huomioita hänen puhelahjoihinsa. Millainen puhe oli tällä kertaa?

Hän puhui vertauskuvallisesti yhdestä perheestä ja Yhdysvalloista perheenä. Hän on taitava tarinankertoja. jolla on hyvä retoriikka. Tietty letkeys näkyi: oli pari kertaa, joissa hän piikitteli republikaaneja, vaikkei kohtia ollut [kirjoitetussa] puheessa.

8. Minkälaisen vastaanoton puhe sai kongressissa?

Demokraatit taputtivat hyvin usein, joskus seisoivat myös – republikaanit eivät. Obamahan sivalsi heitä tästä hyvin selvästi. Obama mainitsi, ettei hänen tarvitse enää kilpailla vaaleissa, mille republikaanit taputtivat. Hän sitten ivaili heille: "Koska voitin molemmat kerrat." Taputus hiljeni nopeasti.

9. Seuraavat presidentinvaalit käydään 2016. Miten Obama tasoitti tietä demokraattiehdokkaalle?

Puheessa oli osia, jotka omasta mielestäni oli kirjoitettu tätä silmällä pitäen. Obaman ei ollut tärkeää positioida vain itsensä, vaan myös mitä on saavutettu keskiluokan taloudessa. Hänen seuraajansa on paljon helpompi olla ehdokas, kun voi osoittaa Obaman aikaisiin muutoksiin, kysyä halutaanko tälle jatkoa ja sanoa "äänestäkää minua".

10. Obama on tehnyt suuria päätöksiä omin päin kongressin ohi: Kuuban diplomaattisuhteet ja maahanmuuttouudistukset. Miten hän tulee jäämään historiaan?

Jos tulee republikaanipresidentti, hän saattaa yhtenä päivä lopettaa monet näistä asioista tai vesittää ne. Jos demokraattipresidentti astuu seuraavaksi Valkoiseen taloon, Obaman historiankirjoitus vahvistuu ja hänen saavutuksistaan tulee pysyvämpiä.

Lue seuraavaksi