Arki rakentaa rakkautta

Televisiosta tuttu pappi Kari Kanala painottaa, että avioliiton solmiminen ei ole leikkiä. Rakkaus on hänen mukaansa kuin kieli, joka opitaan arjessa.

Kotimaa
Miehen ja naisen kädet päällekkäin.
Titta Puurunen / Yle

Televisiossa parhaillaan pyörivässä AvanEnsitreffit alttarilla-ohjelmassa sinkut solmivat avioliiton ensitapaamisella. Asiantuntijat ovat valinneet toisilleen sopivat parit.

Kyllä keskustelu ja arvot ovat avaimet onneen.

Pastori Kari Kanala

Asiantuntijatiimiin kuuluva turkulainen pastori Kari Kanala on pannut merkille sinkkujen kanssa keskustellessaan, että ihmiset hakevat mielellään itselleen peilejä. Heille on tärkeää, että arvot kohtaavat. Kanalan mukaan rakastumiseen tarvitaan myös niin sanottu x-tekijä.

– Se on ikkuna, josta toinen näkee toisen kautta aivan uuden, valloittavan maailman. Se on myös aina tietynlainen mysteeri, pyörittelee Kanala rakkauden salaisuutta.

Ruusuja ja risuja

Ohjelma on kerännyt paljon katsojia, mutta se saanut osakseen myös runsaasti kritiikkiä. Kanala kuitenkin formaattia, koska ohjelmaan mukaan lähteneet sinkut ovat liikkeellä tositarkoituksella.

– Vaikka lähtökohta on hurja, niin molemmat osapuolet tietävät, että siihen on lähdetty tosissaan mukaan. Avioliiton solminen ei ole leikkiä.

Kanala lähti mukaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan kahdesta syystä: Jotta pitkään puolisoa etsineet löytäisivät kumppanin ja että pitkään yhdessä olleet löytäisivät onnen eväitä parisuhteeseensa.

– Kyllä keskustelu ja arvot ovat avaimet onneen, tiivistää Kanala.

Arki on extreme-laji

Pitkään maailmalla merimiespappina toiminut Kanala haluaa painottaa, ettei rakkaus ole pelkkä tunne eikä pelkkää järkeä, vaan kokonaisuus. Rakkaus on kuin kieli, joka opitaan. Se on myös tahtoa ja vahva rakkaus muotoutuu vasta arjessa. Kanala muistuttaa, että suurin osa elämästämme on arkea.

*– *Arki on extreme-laji. Kannattaa miettiä, että minkälaiseksi arkensa tekee, neuvoo Kanala.

Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa

Kanala ei vihi ohjelman pareja, vaan on keskusteluapuna ja tukena niin kameroiden edessä kuin ulkopuolellakin. Hän kertoo, että ohjelmassa mukanaolo on ollut mielenkiintoista ja haastavaa.

– On joutunut itsekin miettimään omia valintojaan ja tekemisiään. Ohjelma on tehnyt minusta paremman aviomiehen.

Kanala näkee ohjelman ennen kaikkea erilaisena mahdollisuutena löytää kumppani. Suomessa ajatellaan hänen mielestään liian helposti, että on vain yksi tapa tehdä asioita.

– Sleepy Sleepers laulaa, että on vain kaksi tapaa keittää kahvia, oikea ja väärä. Se on myös meidän keskustelukulttuurimme ongelma, Kanala analysoi.

Iso osa avioliitoista yhä järjestettyjä

Ajatus romanttisesta rakkaudesta on historian valossa aika uusi. Esimerkiksi keskiajalla se oli mahdollinen vain ylemmille säädyille. Länsimaissa romanttisen rakkauden käsite kehittyi ja yleistyi 1700- ja 1800-luvun taitteessa ja silloinkin se oli vain harvojen etuoikeus.

Ohjelma on tehnyt minusta paremman aviomiehen.

Iso osa maailmassa solmittavista liitoista on kuitenkin yhä tavalla tai toisella järjestettyjä. Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa on siinäkin kyse järjestetyistä avioliitoista.

– Suurin osa maailmassa avioliiton solmivista ei tunne puolisoaan entuudestaan, vaan se on sukujen päätös. Avioliitto on aina kahden kauppa, mutta se on myös sukujen kauppa, muistuttaa Kanala.

Suomessa avioituminen on vapautunut viimeisen vuosisadan aikana.

– Kun kerroin äidilleni tästä ohjelmasta, niin hän sanoi, etteivät he isänkään kanssa olleet montaa kertaa ennättäneet tavata ennen kuin kihlautuivat, kertoo Kanala.

Pastori Kari Kanalaa Yle Keski-Suomelle haastatteli Heikki Impiö