Lavrov: Venäjä ei halua uutta kylmää sotaa

Lehdistötilaisuudessa puhuneen Venäjän ulkoministerin mukaan länsi ei kykene eristämään Venäjää.

Ulkomaat
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lehdistötilaisuudessa Moskovassa 21. tammikuuta.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lehdistötilaisuudessa Moskovassa 21. tammikuuta.Vasily Maximov / AFP

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona, että Moskova aikoo tehdä kaikkensa Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi. Lavrovin lausunto kuultiin sen jälkeen, kun Ukraina oli syyttänyt Venäjän joukkojen hyökänneen ukrainalaissotilaita vastaan Luhanskin separatistialueella tiistaina.

Lavrov ei heti kiistänyt Ukrainan esittämiä syytöksiä. Myöhemmin Lavrov ilmoitti Venäjän saaneen todisteita siitä, etteivät maan sotilaat tai aseet ole ylittäneet Venäjän ja Ukrainan välistä rajaa.

Venäjän, Ukrainan ja Ranskan ulkoministerit keskustelevat tänään keskiviikkona saksalaiskollegansa kutsusta Berliinissä väkivaltaisuuksien lopettamisesta Itä-Ukrainan alueella. Lavrovin mukaan Venäjän tavoitteena Berliinin keskusteluissa on välittömän tulitauon aikaan saaminen Itä-Ukrainassa.

Lavrov kertoi Venäjän saaneen lupauksen Itä-Ukrainan separatisteilta siitä, että nämä ovat suostuneet vetäytymään aiemmin määritellylle rintamalinjalle.

Lavrov totesi pitämässään lehdistötilaisuudessa, ettei Venäjä halua uutta kylmää sotaa. Lavrov sanoi myös, ettei länsi kykene eristämään Venäjää.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman keskiviikkoaamuna Suomen aikaa pitämää kansakunnan tilaa koskevaa linjapuhetta Lavrov kommentoi sanomalla, että "puhe kuvastaa Yhdysvaltain uskomusta siitä, että maa on numero yksi ja Venäjän on kunnioitettava tätä seikkaa".

Venäjän mukaan Yhdysvallat "haluaa hallita maailmaa".

Lähteet: Reuters, AFP