1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyhäjoen ydinvoimalan venäläiset pääurakoitsijat valittu – suomalaisfirmat kilpailuun aliurakoista

Rosatom on julkistanut Pyhäjoen Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen osahankkeiden pääurakoitsijoita. Tämä tarkoittaa lähtölaukausta suomalaisille aliurakoitsijoille, jotka pääsevät nyt konkreettisiin neuvotteluihin pääurakoitsijoiden kanssa.

talous
Fennovoiman Pyhäjoen toimisto.
Risto Degerman / Yle

Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan pääurakoitsija, venäläisen Rosatomin tytäryhtiö Rusatom Overseas on julkistanut keskeiset venäläiset urakoitsijat ydinvoimalatyömaalle.

Rosatom on allekirjoittanut sopimukset muun muassa laitospaikan valmistelusta ja laitoskaluston toimittamisesta vastaavien yritysten kanssa.

Rosatomin mukaan sopimusten solmiminen pääurakoitsijoiden kanssa mahdollistaa nyt yhteydenotot ydinvoimalan aliurakoista kiinnostuneilta suomalaisyrityksiltä.

Pääurakoitsijat Venäjältä

Zao Titan-2 -yhtiö vastaa laitospaikan valmistelusta sekä muun muassa maanrakennus-, rakennus- ja asennustöistä. Materiaalitoimitukset yhtiö hoitaa kunnallistekniikasta valvonta- ja mittauslaitteistoon saakka.

Atomenergomash -yritysryhmä toimittaa varsinaisen laitoskaluston, kuten esimerkiksi ydinkäyttöisen höyrystimen.

OKB Gidropress -yhtiö toimii VVER-reaktorin pääsuunnittelijana hoitaen muun muassa ydinlaitteiston suunnittelutehtäviä.

Pietarilaisen Atomprojekt-yhtiön kanssa Rosatom sopi jo elokuussa projektidokumentaation toimitamisesta.

Yhteenliittymä Atomi Infra Oy:lle kaivattu uutinen

Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen pääurakoitsijoiden nimeäminen tarkoittaa lähtölaukausta suomalaisille aliurakoitsijoille. Ne pääsevät nyt konkreettisiin neuvotteluihin jopa satojen miljoonien eurojen edestä aliurakoita Pyhäjoella.

Useita , etenkin paikallisia infra-alan yrityksiä kokoavan Atomi Infra Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Juola pitää julkistusta tärkeänä virstanpylväänä myös alueellisesti.

– Tämä on tärkeä ja odotettu päätös siitä, että hanke etenee ja meillä on nyt tieto urakoitsijoista, joiden kanssa neuvotellaan jatkossa. Vuonna 2012 aloitettu valmistelu ei ole mennyt hukkaan.

– Olemme valmistautuneet tällaisiin uutisiin ja voimme nyt lähteä tekemään ihan todellista työtä ja kauppaa palveluistamme, Jukka Juola sanoo.

Myönteisiä kokemuksia venäläisistä

Jukka Juola johtaa Maastorakentajat Oy:tä, joka on jo rakentamassa Hanhikivenniemellä voimala-alueelle johtavaa uutta tietä. Hänen kokemuksensa venäläisistä sopijaosapuolena ovat myönteisiä.

– Ajattelen venäläisiä ihan samanlaisina kauppakumppaneina kuin kaikkia muitakin.

– Toivon, että sopimukset tehdään täällä Suomessa, tämä on se tärkeä asia, Jukka Juola korosta..

Rosatom järjestää aliurakoista kiinnostuneille suomalaisyrityksille seminaarin maaliskuun lopussa.

Päivitys: Pääurakoitsijat nimetty. Atomi Infran kommentit lisätty.

Lue seuraavaksi