Ranskassa nostettiin syytteitä Pariisin terroristien auttamisesta

Syytettyjen epäillään antaneen apua juutalaiseen ruokakauppaan iskeneelle Amedy Coulibalylle. Tutkijat etsivät edelleen muita apureita myös ulkomailta.

Pariisin isku

Ranskassa on luettu alustavat syytteet neljälle miehelle, joiden epäillään auttaneen Pariisin toissaviikkoisten terrori-iskujen tekijöitä.

Heitä syytetään tarvikkeiden hankkimisesta Amedy Coulibalylle, joka ampui kadulla poliisin ja hyökkäsi seuraavana päivänä juutalaiseen elintarvikeliikkeeseen.

Kolmen epäillään ostaneen Coulibalylle aseita, joita yksi myös säilytti asunnossaan. Yhden DNA:ta todettiin hansikkaassa, jota Coulibaly käytti iskussaan, sekä aseessa, jonka poliisi löysi hänen luotaan.

Epäillyt ovat 22–28-vuotiaita. He ovat olleet poliisin huostassa viime perjantaista asti. Kolmella on rikosrekisteri, ja ainakin yksi oli ollut samassa vankilassa kuin Coulibaly, pariisilaissyyttäjä François Molins kertoo.

Yhden epäillyn asianajaja sanoo asiakkaansa pelänneen Coulibalya ja taipuneen siksi auttamaan. Terrorismiaikeista asiakkaalla ei ollut tietoa, asianajaja sanoo.

Etsintöjä Turkissa, Espanjassa ja Belgiassa

Molinsin mukaan Ranskan viranomaiset tekevät yhteistyötä ulkomaisten kollegojensa kanssa jäljittääkseen iskujen tekijöiden muut mahdolliset tukijat. Ulkomailla heitä etsitään etenkin Turkista, Espanjasta ja Belgiasta.

Tutkittavana on muun muassa se, kuka leikkasi ja toimitti verkkoon Coulibalyn videon päiviä hänen kuolemansa jälkeen. Videolla Coulibaly vannoo uskollisuutta Isis-ääriryhmälle ja kertoo, miten hän ja satiirilehti Charlie Hebdoon hyökänneet Said ja Cherif Kouachi suunnittelivat iskunsa yhdessä.

Kolmessa iskussa tapettiin kaikkiaan 17 ihmistä. Poliisi ampui kaikki kolme iskujen tekijää.

Lähteet: AFP, AP, Reuters