Turun kaupungin pääluottamusmies: Lounasseteleistä luopuminen voi vaikuttaa työsuorituksiin

Turun kaupungin työntekijät jäävät jatkossa ilman lounasseteleitä. Kaupungin pääluottamusmies pelkää, että lounasta aletaan korvata epäterveellisillä vaihtoehdoilla. Ravintoloitsijat taas miettivät keinoja, joilla saisivat pidettyä asiakkaansa myös ilman lounasseteleiden apua.

lounasseteli
Lounasseteleitä miehen käsissä.
Markku Malinen / Yle

Turun kaupunki luopuu lounasseteleiden käytöstä. Kaupunginjohtaja Aleksi Randell on antanut maanantaina ohjeistuksen, jonka mukaan jo ostetut lounassetelit saa jakaa ja käyttää. Uusia ei kuitenkaan enää hankita.

Turun kaupungin pääluottamusmies pelkää, että päätös lounasseteleiden käytöstä luopumisesta vaikuttaa väistämättä myös työntekijöiden työsuorituksiin.

– Lounasseteleistä luopumisen syynä olivat kaupungille koituvat kulut. Meille ke rrottiin, että 124 000 euroa menisi suoranaisia kuluja ja siihen lisäksi hallinnollisia kuluja, Jyty Turku ry:n pääluottamusmies Elina Kajanto kertoo.

Jos tehdään töitä suklaapatukan voimalla kahdeksan tuntia, niin kyllä se työsuorituksessa näkyy.

Elina Kajanto

– Ei nähty sitä hyötyä, mikä tulee, kun työntekijät syövät terveellisesti lounassetelin avulla. Jos tehdään töitä suklaapatukan voimalla kahdeksan tuntia, niin kyllä se työsuorituksessa näkyy.

Kaikki ammattijärjestöt toivoivat, että lounasseteleistä luopumista harkittaisiin uudelleen. Päätöstä käsiteltiin uudelleen kaupungin yhteistyötoimikunnassa, mutta päätöksessä pysyttiin.

Päätös vaikuttaa muun muassa hyvinvointitoimialan ja aluepelastuslaitoksen työntekijöihin. Kaupungin yhtiöitetyt liikelaitokset, kuten Kuntec, päättävät lounasseteleiden käytöstä itse myös jatkossa.

Lounasseteleistä luopuminen saattaa synnyttää hintasodan

Myös ravintoloitsijat näkevät lounasseteleistä luopumisen kielteisenä asiana – sekä kaupungin työntekijöiden että itsensä kannalta.

Monet alkavat ottaa omia eväitä, osa syö vain kahvin ja pullan.

Anni Niemi

– Varmasti se vaikuttaa käyttäytymiseen, ettei lounasseteleitä enää tule. Monet alkavat ottaa omia eväitä, osa syö vain kahvin ja pullan, ravintolapäällikkö Anni Niemi Kupittaan Paviljongista sanoo.

Kupittaan Paviljongin lounasasiakkaista suurin osa käyttää lounasseteliä. Kun kaupunki luopuu lounassetelien käytöstä, voi ravintoloidenkin olla pakko etsiä muita keinoja, joilla he saavat pidettyä asiakkaansa.

– Turussa on paljon ravintoloita ja kilpailu on kovaa. Tämä saattaa aiheuttaa hintakilpailua, jotta ihmiset edelleen löytäisivät lounaalle, Niemi sanoo.