1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kovat pakkaset eivät kumoa ilmaston lämpeämistä

Pitkällä aikavälillä lauhemmat pakkasjaksot yleistyvät, mutta kovia pakkasia esiintyy Suomessa vielä kymmenien vuosien ajan. Suomen säälle ominainen lämpötilanvaihtelu ei ole häviämässä ainakaan lähitulevaisuudessa.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

– Ilmastonmuutos on höpöhöpöä. Katsokaa vaikka, miten kova pakkanen tänäänkin on!

Todellisuudessa 20–30 asteen pakkasia tulee myös lähivuosikymmeninä ilmastonmuutoksesta huolimatta. Lauhemmat pakkasjaksot kuitenkin yleistyvät pikkuhiljaa.

– Ilmastosta puhuttaessa tarkastellaan sään tilastoja keskiarvoja pidemmällä aikavälillä. Yksittäiset säätilanteet voivat tulevinakin vuosina johtaa kireisiin pakkasiin, mutta kun katsotaan kymmenien vuosien tilastoja, niin kyllä ilmasto lämpenee edelleenkin. Kovat pakkaset eivät siis kumoa sitä, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Suomen keskilämpötila on Jokisen mukaan noussut 1800-luvulta todennäköisesti yli kaksi astetta. Tulevaisuudessa Suomessa on yhä enemmän lauhoja talvia ja kuumia kesiä, mutta sekaan mahtuu myös kovien pakkasten talvia ja koleita kesiä.

Ilmaston lämpenemisen seurauksena Etelä-Suomen talvista tulee vähälumisempia, mutta toisaalta kesäisin tulee helteitä Lappia myöten.

Sademäärät lisääntyvät tulevaisuudessa, mutta sitä on vaikeaa erottaa, koska sademäärien vaihtelu on suurta.

Pauli Jokinen

Jotkin sään ääri-ilmiöt yleistyvät myös Suomessa

Ilmastonmuutoksen myötä sää voi pysyä samanlaisena pitkiä aikoja. Viime kesänä heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin kestänyt hellejakso on hyvä esimerkki siitä, kun sää lukkiutuu pitkäksi aikaa samanlaiseksi.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokisen mukaan tällainen sään oikuttelu lisääntyy. Sään kaikki ääri-ilmiöt eivät kuitenkaan tule yleistymään Suomessa.

– Sademäärät lisääntyvät tulevaisuudessa, mutta sitä on vaikeaa erottaa, koska sademäärien vaihtelu on suurta. Kesäiset hellejaksot ja kuivuudet yleistyvät.

Myös tuulet voivat voimistua tulevaisuudessa. Ilmatieteen laitoksen tutkija Hilppa Gregow kertoo Ilmatieteen laitoksen sivuilla parin vuoden takaisessa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että Suomeen voi tulevaisuudessa tulla kovempia tuulia.