Keräilijän unelma on kirja, jonka nimeä hän ei muista

Keräilykärpäsen villiinnyttämän nivalalaispariskunnan kotoa löytyy muun muassa vanhoja koulutauluja, työkaluja ja kirjoja. Isäntä noolaa 1800-luvun lautasia, kun taas emännän unelmissa on löytää lapsuuden kirja. Mikä, sitä hän ei muista – ennen kuin näkee kirjan.

Lauri ja Maria Laakkosen tuorein keräilylöytö ovat vanhat lukulasit. Kuva: Raila Paavola / Yle

Lauri Laakkosella on aina ollut hamsterin luonne. Hän ei tiedä, mistä piirre on tullut. Harrastus on yhteinen Maria-vaimon kanssa ja sitä ruokitaan esimerkiksi antiikki- ja keräilymessuilla kiertämällä.

Siellä kulkiessaan keräilijä sekä etsii jotain, mikä kolahtaa että katselee, missä arvossa omat tavarat mahtavat olla. Aina mukaan ei lähde mitään, joskus yllätyslöytöjä. Ylivieskan messuilta kotiin lähti vanhat lukulasit, jotka Lauri sai tingittyä 11 eurolla. Niille on jo monta roolia:

– Käyttöön, koristeeksi ja keräilyyn.

Löytöjä ja etsittävää

Kotona vanhassa hirsitalossa on esimerkiksi vanhoja koulutauluja, joista osa on päässyt seinälle asti. On myös vanhoja työkaluja ja kirjoja 1800-luvulta. Noita kirjoja ei ole enää helppo löytää ja hintaviakin ne alkavat olla. Niillekin on monta käyttötapaa:

– Kyllä niitä osaksi luetaan ja katsellaan. Ja ovat ne sijoituskin.

Löydöt ovat oma lukunsa, mutta Lauri etsii erityisesti Rörstrandin Willow-posliinilautasia 1800-luvulta. Mariaa taas kiehtovat astiat ja käsityöt. Löytö, joka säväyttäisi aivan erityisesti on kuitenkin pitkään etsinnässä ollut lapsuuden kirja. Hän luki kirjan lapsena, mutta etsimistä hankaloittaa se, ettei Maris muista kirjailijaa tai kirjaa – mutta kannen kuvan kyllä.

– Tiedän, että kun näen kuvan, niin se kolahtaa. Ja se pitää sitten saada.