Talvivaaran pesänselvittäjä kiistää väitteet kalan alkuperän salaamisesta

Uutisten mukaan Talvivaaran konkurssipesä haluaisi häivyttää kaivoksen lähijärvien kalan alkuperän. Pesänselvittäjä kiistää MTV3:n uutisen virheellisenä.

Talvivaara
Nuasjärveen suunnitellun purkuputken sekoittumisvyöhyke ympäristölupahakemuksen mukaan
Heikki Rönty / Yle

Talvivaaran konkurssipesä ei halua salata kaivoksen lähellä olevien kalojen alkuperää.

– Tällainen väite ei pidä miltään osin paikkaansa, kertoo Talvivaara Sotkamo Oy:n julkisselvittäjä, asianajaja Jari Salminen.

Samalla Salminen vakuuttaa, ettei Talvivaara Sotkamo Oy ja sen seuraaja konkurssipesä ole tällaista asiaa millään lailla salaamassa.

– En nyt ihan tarkkaan itsekään tiedä, mihin tämä väite on perustettu. Ilmeisesti joku on sieltä purkuputkilupahakemuksesta poiminut sellaisia kohtia, minkä katsoo sitten ikään kuin tukevan tätä väitettä, Salminen jatkaa.

MTV3:n uutisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan, ja myös Ylen siteeraaman uutisen mukaan kaivosyhtiö olisi purkuputken ympäristölupahakemuksessaan ehdottanut Nuasjärven kalastajille, että he salaisivat kalan alkuperäisen pyyntipaikan.

Ympäristölupahakemuksessa sanotaan, että mm. Nuasjärven kalaa voitaisiin markkinoida tukkumyynnissä Oulujärven kalana. Nimike perustuu siihen, että Nuasjärvi kuuluu Oulujoen reittiin ja on siis kalan pyyntialueen mukainen laillinen määritelmä.

Yli 400 muistutusta

Asianajaja Jari Salmisen mukaan purkuputken lupahakemukseen on tullut yli 400 muistutusta.

Konkurssipesä käy niitä nyt läpi ja muodostaa niihin oman kantansa.

– Esitämme sitten tarvittaessa lisäselvityksiä. Ja jos joku tähän asiaan liittyen jonkun muistutuksen on tehnyt, niin totta kai pesä siihen reagoi ja antaa tarvittaessa lisäselvityksiä, julkisselvittäjä Jari Salminen kertoo.