1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yli tuhat joutsenta uhmaa Suomen talvea

Yli tuhat laulujoutsenta on jäänyt Suomeen talvehtimaan, kertoo Birdlife Suomi. Viime viikonloppuna tehdyissä laskennoissa eniten joutsenia löytyi Ahvenanmaalta.

Suurimmat joutsenparvet ruokailevat vielä pelloilla. Kuvattu Eckerössä 18.1.2015. Kuva: Aleksi Lehikoinen

Lähes 1 300 talvehtivaa laulujoutsenta havaittiin viikonlopun joutsenlaskennoissa. Eniten joutsenia talvehtii Ahvenanmaalla. Siellä havaittiin yli 900 laulujoutsenta.

Leudolle talvelle tyypillisesti valtaosa Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen joutsenista ruokaili pellolla. Sisämaassa joutsenia talvehtii jokien ja salmien virtapaikoissa. Pohjoisimmat laulujoutsenet havaittiin Kolarissa ja Muoniossa.

Ruotsissa laskettiin samaan aikaan 9 000-10 000 laulujoutsenta. Valtaosa joutsenista talvehtii Itämeren eteläosissa ja Pohjanmeren rannikolla. Ruotsin ja Suomen talvikantoihin vaikuttaa suuresti talven ankaruus, ja määrät ovat kasvaneet pesimäkannan kasvun ohella talvien leudontumisen myötä.

Laskennat ovat osa kansainvälistä hanketta, jonka tarkoituksena on arvioida Euroopan laulujoutsenkannan koko. Suomen talvista joutsenmäärää ei ole ennen selvitetty kattavasti.