Hyppää sisältöön

Voiko stressi tuoda harmaita hiuksia? – Professori kertoo

Ensimmäiset harmaat hiukset ovat monelle järkytys. Mitä nuorempana niitä tulee, sitä enemmän niitä harmitellaan. Harmittelu on kuitenkin turhaa, sillä harmaantumiseen ei voi itse vaikuttaa, kertoo ihotautiopin professori Matti Hannuksela. Samalla hän kumoaa vanhan myytin yhden yön aikana tapahtuvasta harmaantumisesta.

Kuva: Comstock

Kielessämme on vahvana sanonta harmaiden hiusten saamisesta, kun jokin asia stressaa, huolestuttaa tai painaa mieltä. Hiusten harmaantuminen on kuitenkin puhtaasti perinnöllinen asia, kertoo ihotautiopin professori Matti Hannuksela.

– Meidän geeneissämme se kulkee, harmaantuminen, samalla tavalla kuin hiusten värikin.

Hiusten perusväri ilman väripigmenttiä on aivan valkoinen. Väri hiuksiin tulee kahdesta eri väripigmentistä, melaniinista ja feomelaniinista. Melaniini itsessään on tummaa, jopa mustaa, ja hiusten luonnollinen väri riippuu täysin siitä, kuinka paljon melaniinia hiuksissa on. Näin siis muilla kuin punatukkaisilla. Punatukkaisten väri tulee puolestaan vaaleammasta feomelaniinista.

– Monesti punatukkaiset ovat pienenä ihan kirkkaan porkkanan värisiä hiuksistaan, mutta yleensä murrosiässä väri muuttuu ja tummuu. Harva pysyy punatukkaisena läpi elämänsä, Matti Hannuksela kertoo.

Vilkaisu vanhempiin

Kun melaniinin tai feomelaniinin tuotanto hiusten juurissa vähentyy, alkavat hiukset harmaantua. Se, milloin tämä värintuotanto hiipuu, on kirjoitettu geeneihimme.

– Yleisesti me suomalaiset alamme harmaantua 50–60-vuotiaina. Mutta missään ei ole sanottu, etteivätkö nuoremmatkin voisi harmaantua. Kaikki riippuu vanhemmilta saaduista geeneistä. Jos haluaa tietää omien hiustensa kohtaloa, kannattaa vilkaista vanhempiaan, professori Matti Hannuksela vinkkaa.

Melaniinin vähentyminen elimistössä vaikuttaa myös siihen, etteivät vanhat ihmiset rusketu auringossa samalla tavalla kuin nuoret.

Yhdessä yössä ei voi harmaantua

Ihmiseltä putoaa joka päivä 100–150 hiusta. Koko tukka uusiutuu 3–4 vuoden välein, se on yhden hiuksen elinikä. Päässä olevat hiukset eivät harmaannu itsekseen, vaan harmaa hius kasvaa aina uutena päänahasta. Matti Hannuksela kumoaakin vanhan myytin yhdessä yössä harmaantumisesta.

– Ihmiset harmaantuvat eri tahtiin. Joskus harmaantuminen voi tuntua nopealtakin, mutta se johtuu siitä, että suuri osa hiuksista on jo harmaantunut, mutta ne peittyvät tummien hiusten sekaan. Kun tummien hiusten määrä vähentyy, harmaus pääsee esiin.

Kiinassa harmaita hiuksia hävetään

Ihotautien ja allergologian erikoislääkärinä Matti Hannuksela on työssään nähnyt paljon päänahkaan ja hiuksiin liittyviä ongelmia. Hän tietää kertoa, ettei ulkoisilla tekijöillä, kuten shampoolla tai ravinnolla ei ole vaikutusta hiusten harmaantumiseen.

– Yleisesti ajatellaan myös, että stressi vaikuttaa hiusten ennenaikaiseen harmaantumiseen, mutta se ei pidä paikkaansa. Kyllä se geeneissä on eikä sitä voi estää tai hidastaa. Hiusten värjääminen on ainoa keino päästä niin sanotusti eroon harmaista hiuksista.

Kaikille ihmisille ei harmaita hiuksia kuitenkaan tule. Tähän on selityksenä juurikin geenit ja perimä. Hiusten harmaantumiseen suhtaudutaan eri kulttuureissa eri tavoin.

– On kansakuntia, joissa harmaantuminen on häpeällistä. Esimerkiksi Kiinassa hiusten harmaantuminen on jopa itsemurhan paikka. Siellä ei harmaita hiuksia näy, vaan hiuksia värjätään, Hannuksela kertoo.

.
.