1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tennilä: Lapin kansanedustajat vastustavat ILO-sopimusta koska he laskevat ääniä

Esko-Juhani Tennilä puhui Yle Ykkösaamun kolumnissaan saamelaisten oikeuksista. Tennilä väittää, että Lapin kansanedustajat vastustavat alkuperäiskansojen oikeuksien ILO 169 -sopimusta, koska he laskevat ääniä. Lapissa on vähän saamelaisia verrattuna suomalaisiin äänestäjiin, Tennilä valottaa.

Esko-Juhani Tennilä (vas.)
Vasemmistopoliitikko ja entinen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä sanoi tiistain Yle Ykkösaamu -radiokolumnissa, että Ylä-Lapissa jo vanhastaan tuttu saamelaisvastainen asenne on purskunut jälleen näkyviin ILO-sopimusta käsiteltäessä. Kuva: Tanja Männistö / Yle

Vasemmistopoliitikko ja entinen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä sanoi tiistain Yle Ykkösaamu -radiokolumnissaan, että Ylä-Lapissa jo vanhastaan tuttu saamelaisvastainen asenne on purskunut jälleen näkyviin ILO-sopimusta käsiteltäessä.

– Saamelaisiin penseästi suhtautuvat lappilaiset väittävät, että ILO-sopimuksen hyväksyminen antaisi saamelaisille aivan liikaa valtaa ylämaan maankäytöstä päätettäessä. Tosiasiassa sopimuksella ei puututa lainkaan saamelaisalueen nykyisiin maanomistusoloihin, eikä se rajaa millään tavalla jokamiehen oikeuksia, Tennilä sanoo.

"Lapin kansanedustajat laskevat kylmästi ääniä"

Tennilä väittää radiokolumnissaan, että Lapin kansanedustajat vastustavat alkuperäiskansojen oikeuksien ILO 169 -sopimusta, koska he laskevat ääniä – ainoastaan saamelaisten äänillä kun ei yksikään vaaleissa pärjää.

– Eduskuntakäsittelyn aikana on käynyt ilmi, että Lapin kaikki seitsemän kansanedustajan – oikealta vasemmalle – vastustavat ILO-sopimuksen hyväksymistä.

– Sitoessaan kantansa ILO-sopimusta vastustavien Ylä-Lapissa asuvien suomalaisten kantaan Lapin kansanedustajat laskevat kylmästi ääniä. Saamelaisia asuu Lapissa kaikkiaan vain muutama tuhat, eli heitä on kovin vähän verrattuna suomalaisiin äänestäjiin ja vaalit ovat lähellä, Tennilä sanoo.

Tennilä: Lappilaiset ovat vaikuttaneet myös Stubbin saamelaisnäkemyksiin

Tennilä näkee, että lappilaiset ovat pystyneet vaikuttamaan myös pääministeri Alexander Stubbin saamelaisia koskeviin näkemyksiin.

– Se kuinka suoraviivaista äänten laskeminen saattaa olla tuli näkyviin myös pääministeri Aleksander Stubbin kannanotossa hänen käydessä joulukuussa Lapissa. Kuultuaan Sodankylässä jyrkän kielteisen kananoton ILO-sopimuksesta, liberaalin viitaa tavoitellut Stubb totesi Rovaniemellä omaa lausuntoa asiasta antaessaan olevansa epävarma siitä, kannattaako koko ILO-sopimusta nykyisessä ilmapiirissä hyväksyä.

– Lapissa kokoomuksella on vain yksi kansanedustaja ja huolena se, että tämän paikka on vaakalaudalla. Noin raadollista politiikka saattaa ennen vaaleja olla, Tennilä muistuttaa.

Esko-Juhani Tennilä: Raadollista äänten laskentaa (siirryt toiseen palveluun)