1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Suomalainen hirvenmetsästäjä haluaa pitää lihansa itse

Kotimaisen hirvenlihan kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Hirven metsästys haukkuvalla koiralla on yhä suositumpaa Suomessa Kuva: Marko Laine

Suomalainen metsästäjä haluaa pyytämänsä hirvenlihan omaan käyttöönsä.

Hirvenliha metsästä kulutukseen -tutkimuksen mukaan vuonna 2010 Suomessa syötiin noin yhdeksän miljoonaa kiloa hirvenlihaa.

Saaliin jalostusarvo on noin 150 miljoonaa euroa. Arvo syntyy lähes kokonaan metsästykseen liittyvistä kustannuksista.

Vähittäismarkkinoille hirvenlihaa kulkeutuu vain vähän. Hirviseurueet eivät myy lihaa, koska metsästäjät eivät halua luopua omasta saalisosuudestaan.

– Vain noin puolet hirvenmetsästäjistä on ylipäätään valmis myymään saalistaan. Hirvenlihan markkinahinta ja tuotantokustannus eivät kuitenkaan kohtaa, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, tutkija Markus Kankainen Suomen luonnonvarakeskuksesta.

Tukkukauppa maksaa hirvenlihasta noin seitsemän euroa kilolta, ja lihan tuotantokustannus on noin 23 euroa kilolta.

– Metsästäjä maksaa harrastyksesssaan muustakin kuin lihasta, tiivistää Kankainen.

Hän arvioi, että vähittäiskauppaan tulevan suomalaisen hirven määrä kasvaisi, jos saalismäärät olisivat selvästi nykyistä suurempia ja myynti helpompaa.

Hirvenlihaa ei kuitenkaan tule jatkossakaan markkinoille merkittäviä määriä. Valitulla hirvenmetsästyspolitiikalla kaadettujen hirvien määrä pysyy 50 - 60 000 yksilössä vuosittain.