Nuorisomuoti ei ole aina talveen sopivaa: "Kyllähän 1960-luvullakin on paleltu"

Nyt muodissa olevat pitkät paidat, vyöt, lapaset ja pipot ovat pakkaspukeutumisen kannalta hyviä valintoja. Pipo jo tuo lämpimän olon, vaikka muuten olisi pukeutunut kevyesti.

ilmiöt
Naisilla nylon-sukkahousut jalassa vanhassa kuvassa.
Elävän arkiston jutussa esittelyssä elastiset nylonsukat, filmi vuodelta 1960

Jos haluaa pitää itsensä lämpimänä, kannattaa suojata ainakin tietyt alueet.

– Kun suojaa kaulan, pään ja ulkoraajat, niin tarkenee. On tiettyjä lämpöalueita, mistä ihminen kylmettyy ensimmäisenä. Lantion seutu on sellainen, että jos takki tai vaate menee lantion yli, se lämmittää. Lantion seudulta ilma menee ylävartaloon. Kun sen saa estettyä pidemmällä takilla ja vyöllä, niin se sulkee ilmavirtauksen, kertoo vaatetusfysiologiaan perehtynyt Helsingin yliopiston lehtori Riikka Räisänen.

Nuori ei aina mieti talvipukeutumista järkevyyden kannalta, mutta ainakin pojat tarkenevat paremmin jo yhden vaatekappaleen ansiosta.

– Nyt on aika paljon pipo päässä kulkemista. Se on hyvä, koska päästä haihtuu lämpöä. Vaikka muuten olis vähemmän vaatetta päällä, mutta pipo päässä, niin heti on lämpimämpi olo. Nyt on tullut muotiin vähän järkevämpää pakkaspukeutumista, vaikka pipoa käytetään silloinkin, kun ei tarvitsisi, sanoo Räisänen.

Myös koululaisten suosimat käsintehdyt lapasetkin ovat hyvä valinta.

– Lapaset ovat hyvät. Vaikka ne olisivat vähän kosteat, niin ne tuntuvat lämpimiltä.

Hamekin voi olla lämmin

Yliopiston lehtori Riikka Räisäsen mukaan Suomessa on tehty paljon ulkovaatetutkimusta 1960–1970-luvuilla.

Pidetäänkö pitkiä kalsareita? Niistä pitäisi lähteä liikkeelle, että on sukkahousut tai kalsarit. Onneksi napapaidat eivät ole enää muotia.

Riikka Räisänen

– Suomessa on panostettu ulkovaatetutkimukseen, meillä on korkealaatuisia ulkovaatteita. Nyt keksitään parempia materiaaleja, on tullut puoliläpäiseviä materiaaleja, joista hiki haihtuu, mutta tuuli ei pääse.

Kerrospukeutuminen on tunnetusti avainasemassa talvipukeutumisessa.

– Pidetäänkö pitkiä kalsareita? Niistä pitäisi lähteä liikkeelle, että on sukkahousut tai kalsarit. Onneksi napapaidat eivät ole enää muotia, sanoo Räisänen.

Välikerrokset eivät ehkä nuorisoa innosta, mutta jotkin vaatteet ovat sentään muuttuneet paksummiksi. 1950–1960-luvulla on saatettu värjötellä pakkasella kesänailoneissa, nyt on mahdollisuus valita.

– Kyllähän 1950–1960-luvuillakin on paleltu. Nyt on hyvä muoti, kun käytetään paksuja sukkahousuja hameen kanssa. Käytän itsekin hametta, kun se on lämmin, sanoo Riikka Räisänen.

Tennareilla lumessa.
Kesätennareista on nykyään usein tarjolla myös talvimalli.Petra Haavisto / Yle

Kengät ovat myös ratkaisevassa asemassa pakkasella.

– Kengänpohjissa pitää olla kunnon kuviot. Kuvion kanssa kenkä eristää kylmää. Aika paljon nuoret kulkevat kesäjalkineilla kesät talvet. Toisaalta näkee, että nyt on tennarin mallisia järeämpiä talvikenkiä. Jos tykkää tennareista, niin niitä saa myös talvimallia.