Meren syvyyksistä nousi esiin esihistoriallinen otus – kuin kaksimetrinen ankerias, suu täynnä hampaita

Victorian osavaltion kalastajat eivät olleet aikaisemmin nähneet outoa petokalaa, joka oli tarttunut trooliin 700 metrin syvyydessä.

luonto
Vuonna 2007 Japanilaisten kalastajien pyydyksiin jäänyt kaulushai.
Vuonna 2007 Japanilaisten kalastajien pyydykseen jäänyt kaulushai.EPA/AWASHIMA MARINE PARK

Australian rannikolla kalastajat ovat saaneet saaliikseen hyvin harvoin nähdyn kaulushain (Chlamydoselachus anguineus). Löytö herätti hämmästystä, sillä kyseisen lajin edustajia ei ole nähty seudulla aikaisemmin. Laji varmistettiin Australian tiedeakatemiassa.

Kaulushaita pidetään "elävänä fossiililina", sillä sen kehityshistoria ulottuu 80 miljoonan vuoden päähän, eikä ulkonäkönsä puolesta näytä juuri muuttuneen.

Australian kaakkoisella rannikolla, Victorian osavaltiossa löydetty peto oli noin kaksi metriä pitkä, mutta kaulushaiden tiedetään kasvaneen jopa viisi metriä pitkiksi.

Kaulushai on pitkä ja kapea, ankeriasmaisen notkea otus. Sen suussa on 26 riviä neulanteräviä hampaita, jotka tehokkaasti estävät saaliseläimen karkaamisen kidasta.

Saalis tarttui trooliin 700 metrin syvyydessä, mikä on kaulushaille harvinaisen matala syvyys. Yleensä ne elävät 1 200 metrin syvyydessä. Tästä syystä ne eivät uhkaa uimareita.

Kaulushait elävät harvinaisina eri puolilla maapalloa. Niitä ei tietoisesti pyydystetä, mutta jäävät toisinaan - kuten myös Australiassa - kalastuksen sivusaaliiksi. Tämän katsotaan olevan myös lajin suurin uhka.

Kuvia pelottavasta otuksesta mm. Independent-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).