1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päihdeasuntolat ja -keskukset

Vaasan Päihdekeskus etenee vauhdilla

Vaasassa laitetaan päihde- ja mielenterveyspalveluita uusiin puihin. Jos suunnitelma toteutuu, on Vaasassa keväällä uusi Päihdekeskus, jossa yhdistyy nykyinen päihdeasema ja Vaasan yhteisöhoito.

Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Suunnittelu on alkanut viime syksynä ja nyt suunnitelmia edelleen syvennetään. Tarkoitus on, että toiminta uudessa mallissa pääsisi alkamaan jo tulevana keväänä. Yhdistyminen ei vie nykyisiä palveluita pois vaan kaikki säilyvät ennallaan. Päihdeasemalla annetaan selviämishoitoa, katkaiushoitoa ja laitoshoitoa. Lisäksi on korvausjohoitoa ja asemalta löytyy myös nuorten päihdepysäkki Haavi. Näiden lisäksi on tulossa uusiakin palveluita, kertoo psykososiaalisten palveluiden johtaja Marja Mustonen.

– Palveluvalikoimaan otetaan mukaan kotikatko. Sen suunnittelu menee tässä kaiken muun rinnalla, että meillä on nyt sovittuna, että se tulisi meille palveluvalikomaan, mutta yksityiskohtia ei ole vielä  päätetty, kertoo Mustonen.

Kotikatkosta on kokemuksia mm. Tampereella. Saatuja kokemuksia hyödynnetään suunnittelussa myös Vaasassa, kertoo Mustonen.

Uudet tilat haussa

Tällä hetkellä päihdepalvelut toimivat Sorakadulla, mutta jatkossa tilat siellä eivät enää anna myöden. Haussa on uudet tilat keväällä mahdollisesti toimintaan pääsevälle Päihdekeskukselle.

– Alkuvaiheessa kun toimintaa käynnistellään paikka tulee olemaan vielä se nykyinen Sorakadulla. Tilatarvesuunnittelutyöryhmä on käynnistänyt toimintansa ja yhdessä sosiaali- ja terveystoimen sekä talotoimen kanssa tätä tehdään. Mahdollisimman nopeasti koitamme löytää uudet tilat sillä nykyiset tilat eivät mahdollista kaikkia palveluita joita meillä on.

Esimerkkinä Mustonen mainitsee selviämisaseman, joka tällä hetkellä puuttuu palvelutarjonnasta, koska päihdeasema joutui muutama vuosi sitten luopumaan vakituisista tiloistaan sisäilmaongelman vuoksi eikä nykyisissäkään tiloissa voida tarjota selviämisaseman palvelua.

Yt-neuvottelut vielä kesken

Iso rakennemuutos tietää myös henkilöstölle muutoksia. Marja Mustonen toistaa sen, mikä kerrottiin heti joulukuussa kun henkilöstön yt-neuvottelut aloitettiin eli henkilövähennyksiä ei ole tulossa.

– Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta meillä ei ketään irtisanota eikä lomauteta. Kaikille löytyy jatkossakin töitä. Tehtävänkuvia tarkistetaan ja joillakin henkilöillä tulee tehtävänkuva muuttumaan, painottaa Mustonen.

Uudistuksella haetaan säästöjä ja jonkin verran niitä on laskettu tulevan myös henkilöstökuluista. Laskelmien mukaan säästöä henkilöstökuluissa olisi tulossa 40 000 euroa vuodessa ja se johtuu pääasiassa siitä, että osa työstä siirtyy tehtäväksi päiväsaikaan.

Mustonen muistuttaa, että kaikki uudistukset tehdään samalla rahalla ja budjetilla mikä on tällä hetkellä voimassa eli mitään lisärahoitusta ei ole näköpiirissä.

–  Sanotaan, että samalla rahalla saadaan nyt enemmän, päättää Mustonen.