Naapurikateus vaivaa vapaaehtoisjärjestöjä

Koillismaalla käynnistyy vapaaehtoistoiminnan peruskoulutus. Järjestöjä patistellaan kilpailun sijaan yhteistyöhön.

vapaaehtoistyö
Marjo Kämäräinen, Kuusamo
Ensio Karjalainen / Yle

Vapaaehtois- ja järjestötoiminta halutaan pitää vireänä Koillismaalla tehostamalla alan koulutusta. Helmikuussa Kuusamossa käynnistyy vapaaehtoistoiminnan peruskoulutus, johon voivat osallistua kaikki toiminnasta kiinnostuneet.

Eri järjestöjen yhteistyötä puolestaan ollaan tehostamassa Koillismaalla kolme vuotta jatkuvalla järjestöjen kehittämisprojektilla JÄKE:llä.

Kukaan ei tiedä mitä toinen tekee

Järjestöjen ja yhdistysten yhteistyö on ollut toistaiseksi heikkoa, sanoo Kuusamon Nuorkauppakamarin toiminnasta kolme vuotta sitten innostunut Marjo Kämäräinen.

– Yhteistyö on ollut tosi huonoa. Järjestöt ovat yrittäneet tehdä kaikenlaisia yhteisiä tapahtumakalentereita ynnä muita, että oltaisiin tietoisempia toisten yhdistysten toiminnasta, mutta tosiasiassa meillä on paljon päällekkäistä toimintaa eikä kukaan oikein tiedä mitä kukin tekee.

– Ihmisten vapaa-ajasta on sellaista taistelua, että tavallaan emme ehdi perehtymään mitä muilla järjestöillä ja yhdistyksillä on tarjottavaa.

Marjo Kämäräinen uskoo, että nyt käynnistynyt yhteistyön kehittämisprojekti lisää yhteistyötä järjestöjen välillä Koillismaalla.

– Projekti on jo alkuvaiheessa tuottanut muun muassa viestinnällistä apua niin, että tiedämme paremmin mitä toiset tekevät ja mitä toimijoita kentältä löytyy.

– Ei Kuusamossa ole liikaa ihmisiä tulossa järjestötoimintaan mukaan. Ja kun järjestöjen pitäisi puuhata ihmisille isoja tapahtumia, niin yhteistyötä tarvitaan, Kämäräinen sanoo.

Uusi ajatus vieroksuttaa

Järjestöjen kehittämisprojektia vetävä Mairit Toppi sanoo, että suomalaisille voi olla uusi ajatus, että emme olisikaan enää naapureille kateellisia, vaan tekisimme kadehtimisen sijaan yhteistyötä.

– Ajatus yhteistyön kehittämisessä on, että kaikki voittavat; joku yhdistys tekee tuota ja toinen tekee siihen täydennystä. Näin saamme monipuolisen palvelun alueiden asukkaille ja kaikki voittavat.