Hyvä hostelli ei härpäkkeitä kaipaa

Retkeilymajatoimintaa on harjoitettu Suomessa jo 80 vuoden ajan. Vuosien saatossa alkeellisimmat retkeilymajat ovat lopettaneet toimintansa ja retkeilymaja -termin sijaan käyttöön on vakiintunut kansainvälisestikin tuttu hostelli. Joutsalainen Vaihelan tila on nimetty vuoden hostelliksi 2015.

ilmiöt
Hostellihuoneen ovi raollaan.
Jarkko Riikonen / Yle

Vaihelan tilan majoitustoiminta Keski-Suomessa Joutsan Pappisen kylällä alkoi 1960-luvulla. Nykyinen isäntäpari otti yrityksen hoitoonsa vuonna 1995.

Maatilan vanhat tuotantorakennukset ovat saaneet uuden elämän majoitustiloina. Entisessä traktoritallissa on tarjolla yhden, kahden ja neljän hengen huoneita. Lisäksi vieraiden käytössä on yhteinen keittiö ja tupa, puulämmitteinen sauna sekä pesutilat.

Verkko tuo väkeä maaseudulle

Hostellihuone.
Jarkko Riikonen / Yle

Viime vuosina majoituksen varaaminen netin kautta on lisääntynyt ja samalla on kasvanut myös hostellin ulkomaisten vieraiden määrä.

Suurin osa ulkomaisista matkailijoista tulee Euroopasta, eniten käy saksalaisia. Vieraita on ollut myös Irlannista ja Kreikasta ja kaukaisimmat yöpyjät ovat tulleet Malesiasta saakka.

Hinta määräytyy omatoimisuuden mukaan

Birgitta Ruohtula
Jarkko Riikonen / Yle

Hostellissa viivytään keskimäärin yhdestä kolmeen yötä. Vuorokausihinnat ovat edulliset ja lisämaksusta saa palvelua tarpeen mukaan.

– Sänkyyn asti ei ole tarvinnut vielä aamiaista viedä, nauraa emäntä Birgitta Ruohtula.

Hän kertoo, että jotkut vieraista ovat varsin omatoimisia ja tarvitsevat vain huoneen tai sängyn. Lisäksi monet tekevät itse aamiaisensa ja tuovat mukanaan omat liinavaatteet. Toiset taas haluavat talosta aamiaisen, pyyhkeet sekä liinavaatteet. Matkailija voi itse valita, mitä palveluita ostaa.

Luonnonrauhaa ja eläimiä

Villisikoja aitauksessa.
Jarkko Riikonen / Yle

Vaihelan tilalta ei tulla hakemaan ohjattua mega- tai hyper-viidettä, vaan maaseudun rauhaa ja luontoelämyksiä. Tilalla on omia metsäautoteitä, joilla voi vaellella omaan tahtiin.

Ihmiset toivovat näkevänsä retkillään muun muassa eläimiä ja siksi tilalla ruokitaan riistaa. Pihapiirissä on sorsa-allas sekä villisika-aitaus.

– Monen matkailijan toiveena on, että voisi kohdata luonnossa hirven, mutta sitä emme kyllä voi taata, sanoo Birgitta Ruohtula.

Lyhyen ajomatkan päässä ovat Leivonmäen kansallispuiston reitit.

Mukavaan paikkaan halutaan palata

Vaihlan tilan vanhoja piharakennuksia.
Vaihelan tilalta haetaan maaseudun rauhaa.Jarkko Riikonen / Yle

Nykyään hostelliin tullaan harvemmin varaamatta majoitusta etukäteen.

– Mutta sitten kun tullaan, ollaan yksi yö ja sitten kysytäänkin monesti että "olisiko vielä seuraavaksi yöksi tilaa?"

Monet matkaajat tulevat Pappisen kylälle vuosi toisensa jälkeen, kertoo Birgitta Ruohtula.

– Se on tosi kivaa ja siitä huomaa, että vieraat ovat viihtyneet, kun tullaan aina uudestaan.