Lounaspaikat kisaavat asiakkaista herkullisilla nettiruokalistoilla

Parkkipaikat, lounaslistan monipuolisuus ja ruokapaikan sijainti ovat valttikortteja, joilla ravintola-alan yrittäjät kilpailevat keskenään asiakkaista. Lounaspaikkakisa on koventunut esimerkiksi Hämeenlinnassa, missä arkisin on tarjolla kymmenittäin eri lounaspaikkavaihtoehtoja.

Kotimaa
Nainen seisoo lounaspaikan ruokalinjastolla.
Markku Karvonen / Yle

Lounaspaikkojen kilpailu on koventunut Hämeenlinnassa. Kilpailua ei kuitenkaan käydä hinnalla, vaan hintataso on pitkälle vakiintunut. Pikemminkin kilpailuvalttina on ruuan maku, katsoo Parolan Rosollin yrittäjä Eija Wallin.

Hän ei odota, että ruuan hinnan lasku kaupoissa vaikuttaisi lounashintoihin. Asiakkaat seuraavat netin kautta tarkoin ruokapaikkojen tarjontaa ja tekevät sen mukaan päätöksen, missä käyvät syömässä. Ruokapaikan lounaslistan pitää olla nähtävillä netissä, sillä se on nykyaikaa.

– Monilla asiakkailla on vakiruokapaikat, mutta monet valitsevat lounaspaikan päivän ruokalistan mukaan.

Yrittäjälle onkin haastetta siinä, että hän saa ruokalistan niin houkuttelevaksi ja monipuoliseksi, että asiakas tulee joka päivä samaan paikkaan syömään.

Monet valitsevat lounaspaikan päivän ruokalistan mukaan.

Eija Wallin

– Toisaalta monipuolisuus yhdessä paikassa ei välttämättä riitä vaan asiakkaat, jotka liikkuvat paikasta toiseen, haluavat ruokapaikan, johon on helppo poiketa, Wallin kertoo.

Parkkipaikat on myös yksi oleellinen asia. Wallin kertoo, että asiakkaat joskus sanovat, että parkkipaikka on voi olla jopa este lounaalle pääsemiseksi.

Hämeenlinnan seudulla on keskimääräisesti aika samat hinnat kaikissa niin sanotuissa peruslounaspaikoissa. Lounaan sisältö, laatu ja monipuolisuus ovat ne seikat, jotka Wallinin mukaan vetävät asiakkaan sisälle.

– Myönnän, että lurautamme joskus ruokaan kermaa, jotta siitä saadaan maukkaampaa, mutta terveellisyydestä ei tingitä. Aina on lounaalla myös kasvisvaihtoehtoja sekä vihanneksia ja kasviksia.

Hattulan Parolasta toimintansa aloittaneella Parolan Rosollilla on Hämeenlinnan seudulla jo viisi ruokapaikkaa. Myös Hämeenlinnan Vanajantiellä pääpaikkaansa pitävä Tasolounas on vastikään laajentanut toimintaansa ja avannut toisen ruokapaikan.