Hiihtoniilo yrittää kääntää epäilijän pään – hiihto voi sittenkin olla hauskaa

Suomen ladun hiihtoniilot jakavat hiihdon ilosanomaa. Perinteinen ja luisteluhiihto onnistuu kun hiihtotekniikka ja välineet ovat kunnossa. Apuun saadaan hiihtoniilot.

urheilu
Latu järven jäällä
Yle

Suomen Ladun vapaaehtoiset hiihtoniilot auttavat hiihtoepäilijöitä ympäri maan. Niilot järjestävät eri puolilla hiihto- ja voitelukouluja, hiihtoretkiä ja ylipäätänsä houkuttelevat hiihtämään. Oululainen kolmikymppinen hiihtoniilo Janne Karhu on hiihtoniilona toista talvea.

– Tehtäväni laduilla ja hiihtäjien keskuudessa on auttaa eteenpäin hiihtoharratuksessa ja saada siitä enemmän irti.

– Annan voiteluvinkkejä, opetan hiihtotekniikkaa ja opetan ennenkaikkea nauttimaan hiihdosta. Muutamalla yksikertaisella vinkillä hiihto saadaan helpommaksi, Karhu lupaa.

Virheet pois niin homma pelittää

Yleisimmät virheet hiihtäjillä ovat hiihtoasennossa ja perinteisen hiihdossa rytmivirhe vuorohiihdossa.

Jos suksesi läpsähtää takanasi, sinulla on rytmivirhe.

Janne karhu

– Yleensä hiihdetään liian pystyssä asennossa. Jos suksesi läpsähtää takanasi, sinulla on rytmivirhe. Sitä kutsutaan kahden suksen liu'uksi.

Hiihtoniilojen olemassaolo on otettu vastaan tyytyväisinä. Janne Karhua tämä on ilahduttanut.

– On ollut mukavaa huomata laduilla, kuinka vilpittömän iloisia ihmiset ovat, kun joku pyyteettömästi tarjoaa apua ja neuvoa.

– Tärkeää olisi muistaa, että hiihtäminen on sosiaalinen harrastus. Älä hiihdä yksin. Kun vauhti on sopiva niin isommassa porukassa kiilometrejä tulee kuin huomaamatta, muistuttaa hiihtoniilo Janne Karhu.