1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Elintarvikkeiden vienti Venäjälle pudonnut 20 prosenttia

Suomesta Venäjälle viedyistä elintarvikkeista kaksi kolmasosaa putosi elokuussa tuontirajoitusten piiriin. Alkoholijuomia viedään edelleen paljon.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Elintarvikkeiden vienti Suomesta Venäjälle on laskenut tuontikieltojen asettamisen jälkeen noin 20 prosenttia, arvioi Elintarviketeollisuusliitto. Venäjä asetti elokuussa tuontikiellon eläinperäisille elintarvikkeille sekä miltei kaikille kasviksille ja juureksille.

Suomesta Venäjälle viedyistä elintarvikkeista kaksi kolmasosaa putosi rajoitteiden piiriin. Venäjän osuus Suomen elintarvikeviennistä on kokonaisuudessaan vajaat 30 prosenttia.

Venäjälle viedään yhä muun muassa viljaa, alkoholijuomia ja muita juomia sekä säilykemarjoja ja -vihanneksia.

– Näitä tuotteita vievien yritysten kohdalla bisness on jatkunut ennallaan. Varsinkin alkoholijuomien vienti on jatkunut vahvana, sanoo Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori.

Kymenlaaksossa ei ole tällä hetkellä yhtään Venäjälle elintarvikkeita vievää yritystä. Kouvolassa vihanneksia viljelevä Aurinkotarhat vei pari vuotta sitten koekuorman Venäjälle, mutta ei kokenut toimintaa kannattavaksi.

– Voi olla, että kokeilemme tulevaisuudessa uudelleen. Tällä hetkellä, kun tilanne on mitä on, se ei kuitenkaan kannata, toteaa myyntipäällikkö Minna Rissanen.