Koira-allergiaan löytymässä tehokkaampi ja nopeampi siedätyshoito

Siedätyshoito koira-allergiaan kestää nykyään vuosia. Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus antaa toivoa siedätyshoidon nopeutumisesta ja sen sivuvaikutusten vähenemisestä.

tiede
YLE / Kia-Frega Prepula

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että löydettävissä on nykyistä tehokkaampia keinoja koira-allergialle siedättymiseen. Tutkimuksen mukaan siedätyshoidossa voisi käyttää tietystä allergeenista pilkottuja osia, peptidejä. Nykyään siedätyshoidossa käytettävässä allergeeniuutteessa käytetään kaikkia kuutta tunnettua koira-allergeenia.

Siedätyshoitoa koira-allergiaan saa, jos esimerkiksi tarvitsee opaskoiran arkensa avuksi tai jos saa vakavia allergiaoireita jo kanssaihmisten vaatteissa olevista koirankarvoista. Siedätyshoito kestää nykyisellään 3-5 vuotta, ja tarkoittaa sitä, että ihon alle annetaan allergeeneja pistoksina säännöllisin väliajoin.

– Siedätyshoidon sivuvaikutuksia kuten nenän tukkoisuutta ja kutinaa halutaan vähentää. Peptidit stimuloivat tutkimuksen mukaan immuunijärjestelmää tehokkaammin kuin kokonaiset allergeenit, toteaa lääketieten lisensiaatti, väittelijä Aino Rönkä.

Tutkimuksessa verrattiin 15 allergikon ja 15 verrokkipotilaan veren valkosolujen käyttäytymistä. Valkosolut ovat keskeisessä asemassa allergisen immuunivasteen muodostumisessa, mutta kokonaisuudessaan immuunivasteen takana olevasta mekanismista tiedetään vielä varsin vähän.

Rönkä aloitti väitökseen johtaneen tutkimustyön toisena opiskeluvuotenaan. Hän toivoo, että tarkemmat jatkotutkimukset eri menetelmillä ja potilailla vahvistaisivat saatuja tuloksia.

Väitöskirja Human T Cell Responses to Dog Lipocalin Allergens - Prospects for Allergen Immunotherapy tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 30. tammikuuta. Vastaväittäjänä toimii tutkimusprofessori Harri Alenius Työterveyslaitokselta ja kustoksena dosentti Tuomas Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.