Hyppää sisältöön

Suomalaiset urheilutulokset kiinnostivat jo vuonna 1935 – Suomen Joutsenen historiallinen vierailu uutisoitiin Libanonissa

Suomen Joutsen vieraili Libanonissa Beirutissa neljännellä valtameripurjehduksellaan vuonna 1935. Laivassa oli mukana suomalaisia tuotteita, joita esiteltiin viennin edistämiseksi. Tuotteet kiinnostivat 80 vuotta sitten, ja osaa niistä saa vielä nykypäivänäkin Beirutista tuolloin luotujen suhteiden ansiosta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka, lähde: L'Orient-Le Jour

Libanonissa paikallinen ranskankielinen päälehti L'Orient-Le Jour on huomioinut suomalaisittain kiinnostavan historiallisen tapahtuman. Tammikuussa on tullut kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Suomen Joutsen -purjelaiva vieraili Beirutin satamassa.

Sanomalehti kirjoitti aiemmin tällä viikolla, kuinka fregatin tarkoituksena oli edistää Suomen ja Lähi-idän välisiä kauppasuhteita jo 1930-luvun puolivälissä. Suomen Joutseneen oli koottu näyttely vientituotteista. Mukana oli esimerkiksi paperia ja puunjalostustuotteita, huonekaluja sekä elintarvikkeita kuten maitotuotteita ja kalaa.

Lehti mainitsee, että osa tuolloin esitellyistä yrityksistä on toiminnassa vielä tänänkin päivänä, esimerkiksi Valio, Stora Enso ja UPM Kymmene (tuolloin Enso-Gutzeit Oy ja Kymmene Ab).

– Näitä tuotteita löytyy yhä meidän päivinämme Beirutista, kiitos tämän pioneerinäyttelyn kestävän vaikutuksen, L'Orient-Le Jour kirjoittaa.

Suomalaisia kohdeltiin arvovieraina 1930-luvun Libanonissa. Suomen Joutsenen komentajakapteeni John W. Konkola kutsuttiin tapaamaan Ranskan mandaatin alla toiminutta presidentti Habib Pasha al-Saadia, ja laivalla järjestetyssä juhlassa vieraili muiden muassa Nicolas Pirard, Beirutin raitiovaunuliikenteen yritysjohtaja ja Suomen kunniakonsuli.

Laivan miehistö puolestaan juhli Beirutin-vierailun aikana muun muassa maailmankuulussa Casino du Liban'ssa sekä Beirutin sataman ilotaloissa. Vielä enemmän eksotiikkaa suomalaiset näkivät Baalbekin roomalaistemppeleillä sekä erityisesti vierailullaan Damaskokseen Syyriaan.

Le journal La Syrie -lehti kirjoitti 9. tammikuuta 1935, että "Suomen ja Levantin välistä liikennettä on ollut jo pitkään, mutta emme voi sanoa, että yhteydet olisivat olleet luonteeltaan kaupankäynnin edistämistä." Kaupan kasvuun kuitenkin selvästi uskottiin Levantin alueella. Muualla maailmassa kärsittiin vielä Yhdysvaltain pörssiromahduksen 1929 jälkeisestä talouslamasta, mutta L'Orient-Le Jourin mukaan se kosketti Suomea vähiten.

Lehti kirjoittaa, että Suomen mielestä Beirut voisi olla sillanpääasemana koko Lähi-idän kauppaan. Näyttely oli menestys, ja kävijöitä oli runsaasti. Beirutista Suomen Joutsen jatkoi matkaansa tuolloin Britannian alusmaana olleeseen Palestiinaan, Haifaan, jossa odotettiin myös hyvää tulosta kaupan kannalta.

Pienen ja nuoren kansakunnan saavutukset kiinnostivat Levantissa kaupankin ulkopuolelta. Vierailusta 1935 kirjoittanut L'Orient -lehti huomoi muun muassa suomalaisten urheilusaavutukset. Suomen Joutsenen näyttelyesineistä kiinnosti esimerkiksi Matti Järvisen keihäs, jolla hän oli heittänyt tuolloisen maailmanennätyksen 77,67 metriä Torinon kisoissa 1934.

Nykypäivän lehti puolestaan huomioi, että 80-vuotisjuhlavuosi sattuu samaan aikaan kuin Suomi on avaamassa suurlähetystöään Beirutiin, mikä "kannustaa maiden välisiin tiiviimpiin suhteisiin".

L'Orient-Le Jourin artikkeli perustuu Suomen Lähi-idän-instituutin Lukemista Levantista -lehdessä suomeksi julkaistuun artikkeliin (siirryt toiseen palveluun).

.
.