Venäjän seksuaalipolitiikan kiristyminen näkyy myös vastaanottokeskuksessa

Lappeenrannan Konnunsuon vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä kaksi Suomesta turvapaikkaa hakevaa venäläistä homomiestä. Vastaanottokeskuksen johtaja jari Kähkösen mukaan Suomen eduskunnan päätökset sukupuolineutraalista avioliittolaista saattavat lisätä Suomen houkuttavuutta ja määrä saattaa kasvaa.

Kotimaa
Joutsenon vastaanottokeskuksen ulko-ovi
Yle / Alex Turunen

Konnunsuon vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä kaksi venäläistä homomiestä, jotka hakevat turvapaikkaa Suomesta. Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen

– Venäjältä ja muista maista on meille tullut aika ajoin homoseksuaaleja ja trans-ihmisiä, jotka hakevat turvapaikkaa ja suojelua. Aivan tavallista se ei ole, mutta näitä tapauksia meillä on, Kähkönen kertoo.

Venäjällä seksuaalivähemmistöjen asema on viime vuosien aikana kiristynyt ja esimerkiksi homoja on jopa vainottu. Siksi monet homoseksuaalit ovat päätyneet hakemaan poliittista turvapaikkaa ulkomailta.

– On mahdollista, että näiden tapausten määrä nousee. Tämä riippuu tietysti lähtömaiden sisäisestä kehityksestä. Tällä hetkellä me emme odota suurta asiakasryntäystä, mutta tilanne riippuu lopulta Venäjän homolakien soveltamisesta, Kähkönen kertoo.

Eduskunnan ratkaisut kertovat meidän asenteistamme ja tämä saattaa vaikuttaa vähemmistöjen ratkaisuihin lähtömaissa.

Konnunsuon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen

Hänen mukaansa turvapaikkaa hakeneiden kokemukset saattavat myös kantautua puheissa kotimaahan jääneille. Myös tämä saattaa Kähkösen mukaan lisätä turvapaikan hakemista.

Suomen ilmapiiri houkuttaa

Suomessa kehitys on ollut Venäjään verrattuna päinvastaista. Kähkösen mukaan myös tämä saattaa vaikuttaa turvapaikan hakijoiden määrään lisäävästi.

– Eduskunnan ratkaisut kertovat meidän asenteistamme ja tämä saattaa vaikuttaa vähemmistöjen ratkaisuihin lähtömaissa, Kähkönen sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Lappeenrannan Uutiset.