Tausta: Sunnuntaina "koulukiusaajien" Suomikin jännittää Kreikan jytkyä

Jytky vai oikea Jytkyjen jytky? Sunnuntaina moni suomalainenkin jännittää, miten Kreikan vaaleissa lopulta käy. Yhteisellä euroalueella Kreikan asia on myös meidän asiamme, kuten perussuomalaisten tuore välikysymys osoittaa.

Näkökulmat
Syriza vaalimainoksia.
Yannis Kolesidis / EPA

Gallup-kärjessä jo toista vuotta keikkuneen Syrizan voittoa tuskin estää enää mikään. Viimeisimmissä mielipidetiedusteluissa vasemmistopuolueen kannatus on lähinnä vahvistunut.

Mahdollista on jopa se, että Syriza rysäyttää Jytkyjen jytkyn ja saa parlamenttiin kertaheitolla ehdottoman enemmistön. Näin voi käydä, koska vaalien ykkönen saa Kreikassa automaattisesti 50 lisäpaikkaa. Mutkikkaan vaalimatematiikan mukaan enemmistö vaatisi uurnilla noin 35–40 prosentin kannatusta.

Suomi sanoo EI

Suomessa Syrizan uumoiltu voitto on herättänyt pelonsekaisia tunteita. Puolue on luvannut neuvotella Kreikan velkoihin tuntuvan leikkauksen ja vaihtaa säästötoimet elvytykseen.

Suomen kanta velkojen anteeksiantamiseen on ollut ehdoton EI. Näkemyksen on toistanut yksi jos toinenkin ministeri.

Kansainvälisen läpimurron asiassa teki pääministeri Alexander Stubb, joka lateli Suomen näkemyksiä talouslehti Financial Timesin haastattelussa niin suoranuottisesti, että jutun mukaan ongelma ei olekaan Kreikka, vaan Suomi.

Kreikan kanssa voi neuvotella

– Kreikan kanssa pystyy neuvottelemaan, Suomen kanssa ei, kuiski yksi Brysselin byrokraatti kulissien suojasta FT:lle.

– Suomi voisi jo vähitellen luopua koulukiusaajan roolistaan, säesti Euroopan Parlamentin varapuhemies Olli Rehn Ylen A-talkissa viikko sitten.

Totta onkin, että Syriza on pehmentänyt kantojaan vaalien lähestyessä ja korostanut neuvotteluhalukkuuttaan. Mutta pitipä Suomea koulukiusaajana tai ei, Kreikka on euroalueelle yhä ongelma aivan siitä riippumatta, kuka vaalit voittaa.

Kreikka on käynyt läpi kovan talouskuurin ja saanut budjettinsa viimein tasapainoon, jos velanhoitokulut unohdetaan. Hinta on kuitenkin ollut niin kova, että Syriza lupaa sadoille tuhansille perheille jo ilmaista ruokaa ja sähköä. Ihmekö siis, että elvytyspuheet uppoavat kansaan.

Surkeaa sen sijaan on, että moni muu uudistus on edennyt kuin Savonmualla konsanaan – homma on tekemistä vaille valmis.

Tallettavat pankkiautomaatit pois sairaaloista

Erityisen surkeaa on, ettei taistelu korruptiota vastaan ole edennyt juuri lainkaan. Ruskeat kirjekuoret ja salaiset tilisiirrot ovat Kreikassa yhä arkea hallinnon ja elinkeinoelämän kaikilla tasoilla.

– No, sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on kuulemma nykyään kielletty tallettavat pankkiautomaatit, kuuluu yksi kertomus korruptionvastaisen taistelun tuloksista.

Hyvä jos on, sillä terveydenhoito on ollut yksi pimeän rahan pahimmista saarekkeista. Vaikka Syrizan velkalupauksiin liittyy oma uhkansa, puolueen voitto voisi olla myös mahdollisuus.

Kreikan vaaleissa kyse on paitsi vasemmistosta ja oikeistosta, myös uudesta ja vanhasta. Korruption kitkemisessä ja suosikkijärjestelmien karsimisessa Syriza on edes rahtusen uskottavampi toimija kuin vanhat valtapuolueet.

Lisää Kreikan vaaleista illan A-studiossa 21.1. klo 21.05.