1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitus ohjaa kuntataloutta jatkossa tarkemmin

Hallitus ryhtyy ohjaamaan valtion ja kuntien taloudenpitoa aiempaa selvemmin yhtenä kokonaisuutena. Tavoitteena on tasapainottaa valtion ja kuntien tuloja ja menoja.

politiikka
Setelikasa.
Yle

Suomessa on tällä hetkellä kolme kriisikuntaa, Honkajoki, Vimpeli ja Jalasjärvi, kun Lavia liitettiin vuodenvaihteessa Poriin.

Kuntaliiton mukaan kriisikuntien määrä saattaa kasvaa, eikä kaikkia tilanteita voida enää hoitaa pakkoliitoksin. Uhkana on yhä isompien ja keskeisten kuntien joutuminen ahdinkoon.

– Kyllä tämä asia on niin vakava, että tähän on kansallisella tasolla kyettävä puuttumaan, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kietäväisen mukaan kunnat joutuivat taloutensa kanssa ongelmiin siinä vaiheessa, kun hallitus ryhtyi leikkaamaan valtionosuuksia.

– Kunnat olisivat kestäneet tehtävien lisäykset ja palvelujen kysynnän kasvun, mutta yli 1,5 miljardin euron valtionosuuksien leikkaukset tällä vaalikaudella ovat suistaneet kuntatalouden alijäämäiseksi, Kietäväinen kertoo.

Epätasapainoa yritetään nyt korjata Julkisen talouden suunnitelman avulla. Siinä Suomen taloutta ajatellaan yhtenä kokonaisuutena, johon sekä kuntien että valtion talous kuuluvat. Suunnitelma sai alkunsa, kun EU vaati tehostamaan kaikkien jäsenmaidensa talouspolitiikan valvontaa.

Kuntien jatkettava säästämistä

Julkisen talouden suunnitelma on hallituksen päätösasiakirja, joka aiotaan laatia neljäksi vuodeksi kerrallaan. Siinä linjataan esimerkiksi rajat sille, kuinka paljon valtion toimet voivat vaikuttaa kuntien menoihin.

Käytännössä hallitus ei enää voisi tasapainottaa valtiontaloutta kuntatalouden kustannuksella.

Säästötoimia uusikaan suunnitelma ei kunnilta poista. Uutta on vaatimus, jonka mukaan kuntien olisi katettava alijäämänsä kuudessa vuodessa.

Suunnitelmaa valmistellut valtiovarainministeriö myöntää, että kuntien on tehtävä tulevina vuosina kipeitäkin ratkaisuja.

– Kunnissa on jo tehty lomautuksia ja irtisanomisia, ja niihin liittyviä yt-neuvotteluja. Näillä näkymin uskon, että näihin toimenpiteisiin joissakin kunnissa joudutaan menemään, sanoo ylijohtaja Päivi Laajala.

Julkisen talouden suunnitelma on tarkoitus ottaa käyttöön uuden hallituskauden alussa. Ministeriö toivoo, että sitä käytettäisiin hallitusneuvottelujen pohjana.

Lue seuraavaksi