Kuuba ja Yhdysvallat kiittävät neuvottelujaan rakentaviksi

Maat aloittivat keskiviikkona historiallisiksi luonnehditut neuvottelut suhteidensa normalisoinnista vuosikymmenien vihanpidon jälkeen.

Ulkomaat
Kuuba yhdysvallat neuvottelut.
EPA/ERNESTO MASTRASCUSA

Yhdysvallat ja Kuuba ovat kuvanneet antoisiksi ja rakentaviksi Havannassa käytyjä neuvotteluja maiden suhteiden normalisoimisesta.

Maiden edustajat aloittivat keskiviikkona Havannassa kaksipäiväiset neuvottelut, joiden tavoitteena on muun muassa diplomaattisuhteiden solmiminen vuosikymmenien tauon jälkeen.

Ensimmäisenä päivänä maiden edustajat neuvottelivat siirtolaiskysymyksistä. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Alex Lee totesi, että mailla on selkeitä näkemyseroja, mutta neuvottelut olivat antoisia ja osoittivat, että maat voivat löytää mahdollisuuksia edistää yhteisiä intressejään.

Kuuban ulkoministeriön edustaja Josefina Vidal puolestaan totesi, että neuvottelut käytiin kunnioittavassa ja rakentavassa ilmapiirissä. Hän totesi samalla Kuuban vastustavan Yhdysvaltain politiikkaa, jonka mukaan vain merellä tavoitetut kuubalaiset käännytetään takaisin kotiin.

Toisena neuvottelupäivänä torstaina maat keskittyvät kysymyksiin, jotka liittyvät suurlähetystöjen avaamiseen.

Presidentit Barack Obama ja Raúl Castro ilmoittivat viisi viikkoa sitten suhteiden solmimisesta uudestaan. Yhdysvaltojen ja Kuuban diplomaattisuhteet ovat olleet poikki vuodesta 1961 saakka.

Lähteet: AFP