Koulutaulut toivat luokkahuoneisiin myös huipputaiteilijoiden töitä

Koulutaulujen avulla opeteltiin aakkosten oikeaa kirjoitusasua tai miltä näyttää tilhi tai aholeinikki. Niiden avulla havainnollistettiin myös historiallisia tapahtumia. Nykyään sisustajat himoavat koulutauluja.

kulttuuri
Suomalaisia suurmiehiä koulutaulussa.
Tarja Hiltunen / Yle

Jos nykypäivän koululaisten katse saattaa tunnilla harhailla syliin piilotetun kännykän näytölle, vilkuilivat vanhemmat ikäpolvet luokkien seinille ripustettuja opetustauluja. Niiden avulla opiskeltiin historiallisia tai uskonnollisia tapahtumia.

Koulukirjoissa, jos niitä oli, ei useinkaan ollut kuvia, joten koulutauluissa saattoivat lapset nähdä ensimmäisen kerran erirotuisen ihmisen.

Ensimmäiset koulutaulut valmistettiin Saksassa 1800-luvun lopulla. Suomeen ne toi Uno Gygnaeus kansankoulujen leviämisen myötä.

Laitilan kirjastossa on tammikuun ajan esillä parisenkymmentä vanhaa koulutaulua. Kirsi-Marja Mäkelä kävi Laitilassa Koveron kansakoulua, jossa koulutaulut ripustettiin luokkaan tuodulle puiselle telineelle.

– Opettajat kertoivat, mitä tauluissa oli ja niistä sitten kirjoitettiin sinikantisiin ruutuvihkoihin. Tauluja käytettiin avuksi ainakin historiantunneilla.

Kirsi-Marja Mäkelä
Talviset metsätyöt -taulu on Kirsi-Marja Mäkelälle tuttu oman koulun seinältä.Tarja Hiltunen / Yle

Tauluja haettu koulujen varastoista

Laitilan kirjaston opetustaulunäyttelyn kuvat on haettu ympäri Laitilaa eri koulujen varastoista. Osa kuvista on pahoin kärsinyt muun muassa kosteusvaurioiden takia. Vaikka kuvat ovat luokkien seiniltä hävinneet, on Untamalan koulussa pieni museo, jossa seinillä on vanhoja koulutauluja.

– Kuvat ovat kirvoittaneet kävijöiltä paljon muisteluita omilta kouluvuosiltaan, kertoo kuvia kerännyt kirjastovirkailija Tuula Läspä.

Kuvia maalaamaan valjastettiin aikoinaan suomalaisia huipputaiteilijoita Martta Wendelinistä Rudolf Koivuun ja Akseli Gallén-Kallelaan. Laitilan kirjastossa on esillä yksi Martta Wendelinin työ.

Kirjaston näyttelyn teemana on Suomalaisuus koulutauluissa. Kuvissa pääsee tutustumaan Kalevalaan, maaseudulla käytettyihin työkaluihin ja hansakauppaan Aurajoen rannalla. Nuorten osastolle on ripustettu Turun koulu -niminen taulu, jossa opettaja antaa piiskaa oppilaalle.

Vanhoja koulutauluja.
Koulutauluihin maalattiin runsaasti yksityiskohtia.Tarja Hiltunen / Yle

Koulutaulut koristavat nykyään koteja

Opetustauluista on tullut suosittuja sisustuselementtejä. Niitä etsitään muun muassa huutokaupoista. Moni vanhempainyhdistys on saanut lisätienestiä myymällä lakkautettavien oppilaitosten vanhoja koulutauluja.

Kirsi-Marja Mäkelä kunnosti edesmenneen miehensä kanssa vanhaa koulua, ja koulutaulut saivat jäädä paikoilleen kodiksi muuttuneen rakennuksen seinille.

– Taulut ovat nykyään lapsillani. Pois niitä ei ole heitetty, missään nimessä, naurahtaa Mäkelä.

Koulutaulu esittää hansakauppaa Aurajoella.
Tältä näytti koulutaulun mukaan Aurajoella käytävä hansakauppa.Tarja Hiltunen / Yle