300 atomikelloa kertovat maailman virallisen ajan – Suomessa kaksi mittauspistettä

Virallista aikaa mitataan ympäri maailman noin 300:lla atomikellolla. Suomessa sitä mitataan Espoossa ja hiljattain Suomen virallinen aika ilmestyi myös Kajaanin katukuvaan.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Mittatekniikan keskus (siirryt toiseen palveluun) MIKESillä on jo useita vuosia ollut metrologiatoiminnan toimipiste Kajaanissa, missä pääpaino on voiman ja vääntömomentin mittauksissa. Nyt myös yksi atomikelloista on Kajaanissa, missä MIKESillä työskentelee kahdeksan henkilöä. Pääpaikalla Espoon Otaniemessä 70 henkilöä on ylläpitämässä Suomen aikaa.

Atomikelloja on käytössä myös muilla tutkimuslaitoksilla, mutta niitä ei käytetä tukemaan Suomen virallista aikaa. Lakisääteinen tehtävä kuuluu MIKESille ja sen atomikelloille.

– Suomen virallinen aika käy samaa aikaa kuin maailman aika käy. Raportoimme Pariisiin meidän atomikelloaikaamme ja samalla yhteensä noin 300 muusta atomikellosta ympäri maailmaa raportoidaan samaan paikkaan, kertoo MIKES-metrologian johtaja Heikki Isotalo.

– Pariisissa lasketaan mikä on maailman aika, ja kuukautta jälkeenpäin he kertovat meille, miten Suomen aika on maailman aikaan nähden oikein. Tästä muodostuu maailman ja Suomen virallinen aika.

Suomessa on nyt rakennettu uudella tekniikalla yhteys Espoon ja Kajaaninkellojen välille. Isotalo kertoo, että parhaillaan yhteyttä yritetään saada tutkimusmielessä aikaan Euroopan tasolla.

Haasteena on, miten virallinen aika pystyy muuttumaan juuri sinä oikeana hetkenä, ettei kukaan pääse väliin tekemään asioita ylimääräisen sekunnin aikana.

Heikki isotalo

– Olemme laajentamassa Ruotsiin ja sieltä Saksaan, ja kytkeydymme edelleen eurooppalaiseen kelloverkostoon. Toinen työn alla oleva asia on saada aikaan uusi sukupolvi atomikelloista, jotka nyt ovat kaupallisia cesiumatomikelloja. Meneillään on projekteja, joissa siirrytään pari kertaluokkaa tarkempaan aikaan atomikellojen avulla.

Ensi kesänä viralliseen aikaan lisätään yksi sekunti. Isotalon mukaan pelkona on, että sitä käytetään hyväksi esimerkiksi pörssikaupoissa.

– Haasteena on, miten virallinen aika pystyy muuttumaan juuri sinä oikeana hetkenä, ettei kukaan pääse väliin tekemään asioita ylimääräisen sekunnin aikana.

Atomiaika nostaa kaupungin imagoa

Kajaanilaisten kelpaa elää nyt ajassa, sillä Raatihuoneen torille viime perjantaina asennettu kello näyttää Suomen virallista aikaa. Mittatekniikan keskus MIKES vastaa Suomen virallisesta ajasta, jota ylläpidetään Mittatekniikan keskuksen atomikelloilla.

Yksi atomikelloista siirrettiin kesällä 2013 MIKESin toimitiloihin Kajaanin Renforsin Rantaan, ja nyt atomikello on yksi Suomen virallista aikaa ylläpitävistä kelloista. Viisi muuta atomikelloa sijaitsevat Espoon Otaniemessä. Kajaanissa sijaitseva MIKESin atomikello on jäljitetty Kajaanin Raatihuoneentorin kelloon, joten se on aina oikeassa ajassa.

– Vielä vähän aikaa sitten Suomen virallista aikaa mittaavat atomikellot olivat samassa talossa ja samassa huoneessa, toki hyvin suojattuna. Mutta jos siellä olisi tapahtunut jotakin, olisimme väliaikaisesti menettäneet Suomen ajan. Tällaista ei nyt todennäköisesti tule tapahtumaan, koska systeemiä on hajautettu, sanoo MIKES – metrologian johtaja Heikki Isotalo.

Kajaani on atomiajassa ja jokainen kajaanilainen voi torin varrelta katsoa, kun kello käy.

Heikki Isotalo

Hän kertoo, että MIKES käytti uudenlaista tekniikkaa, jotta Espoon ja Kajaanin atomikellot saatiin käymään samaan tahtiin. Aiemmin tarkkuus oli huonompi.

– Nyt voimme toteuttaa virallisen ajan tarkasti kaikkiin paikkoihin Suomessa.

Isotalo arvelee, että Kajaanin uusi, arvokas tehtävä nostaa kaupungin imagoa.

– Kajaani on atomiajassa ja jokainen kajaanilainen voi torin varrelta katsoa, kun kello käy. Siinä on MIKESin logo takana ja yläpuolella lukee Suomen aika, niin kyllä se kajaanilaisten itsetuntoakin kasvattaa.