SDP vaatii valtiolta yrittäjähenkisyyttä

SDP:n puheenjohtajan mukaan globaaleihin megatrendeihin kiinnittyminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia suomalaisten tuotteiden ja palveluiden viennille.

talous
SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne SDP:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä 21. marraskuuta 2014.
Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.).Heikka Saukkomaa / Lehtikuva

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne vaatii valtiolta yrittäjähenkistä otetta uuden työn luomiseksi.

Rinne sanoi SDP:n puoluehallituksen kokouksessa, että julkisissa hankinnoissa pitää painottaa uusimpien innovaatioiden käyttöönottoa. Hänen mielestään rahoituksen kapeikot kasvavien ja ulkomaan markkinoille pyrkivien yritysten suhteen tulee poistaa.

– Suomi on liian pieni maa yksityisen ja julkisen sektorin vastakkainasetteluun. Tarvitsemme yhteispeliä ja yhteistyötä, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan Suomea ja Eurooppaa vaivaa erityisesti kysyntälama. Kysynnän elvyttäminen edellyttää hänen mukaansa aktiivista valtiota, mikä tarkoittaa yksityisiä ja julkisia investointeja sekä kannusteita liiketoimintaympäristön parantamiseen.

Rinteen mukaan julkisen talouden kestävyysvajeen tasapainoittaminen ei onnistu muuten kuin pyrkimyksillä nopeuttaa talouskasvua. Suomen valtteina olisivat hänen mukaansa muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta, puhtaan energian ratkaisut, digitalisaatio ja kestävä yhdyskuntarakenne.

– Tämä tosin vaatii vientiponnisteluiden ja valtion oman toiminnan, muun muassa tutkimus ja kehitys -panostusten markkinointiponnisteluiden ja yritysten kansainvälistymispalveluiden korostuneempaa suuntaamista näille aloille.

Erityinen huomio tulee Rinteen mukaan asettaa pienyritysten toimintaedellytysten parantamiseen.