1. yle.fi
  2. Uutiset

Isis jättää jälkeensä pommeja – vaara voi vaania pelikonsolissa tai hierontavyössä

Useita ihmisiä on kuollut jihadistien virittämiin räjähdeansoihin Irakin Sinjarvuoren alueella. Kurdien peshmerga-joukot valtasivat Sinjarin takaisin Isis-taistelijoilta joulukuussa.

Ulkomaat

Irakissa ääri-islamilainen terroristijärjestö Isis kylvää tuhoa esineisiin piilotetuilla pommeilla vielä vetäytymisensä jälkeenkin.

Irakin kurdijoukkojen pomminpurkajat ovat löytäneet Sinjarin alueelta räjähteitä hierontavyöstä ja televisiosta, joka räjähtää PlayStation -pelikonsolin käytöstä.

Lisäksi Isis-taistelijat ovat ansoittaneet koteja räjähteillä. Ansalankoja on löydetty ovenkahvoista ja lattialle houkuttelevasti jätetystä kultasormuksesta.

– Nämä ihmiset ovat käyttäneet todella mielikuvistaan kuten paholaiset räjähteitä piilottaessaan, kertoo kurdien räjähdeasiantuntija Marwan Sydo Hisn.

Pommiekspertti näytti AFP:n toimittajalle kuvia hierontavyöstä, jonka sisään oli kätketty pieni määrä muoviräjähdettä. Laitteen päälle kytkevä kokisi karmean kohtalon.

Jihadisteja pakoon lähteneet asukkaat ovat alkaneet palata koteihinsa sen jälkeen, kun Syyrian rajan lähellä oleva Sinjarvuoristo vallattiin takaisin Isis-taistelijoilta joulukuun lopussa.

Kurdien pommiryhmä kertoo löytäneensä runsaan kolmen viikon aikana yli 400 erilaista improvisoitua räjähdettä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi