1. yle.fi
  2. Uutiset

Rikoskomisario Marko Heinonen: Saattokeikka saattaa kestää viisikin päivää

Etelä-Karjalan poliisit ovat Joutsenon säilöönottoyksikön perustamisen jälkeen saattaneet ulkomaille 50 Suomesta kännytettyä turvapaikanhakijaa. Pisimmät saattoreissut ovat suuntautuneet Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan.

turvapaikkahakemuksen hylkääminen
Joutsenon vastaanottokeskus
Stina Tuominen / Yle

Lappeenrannassa Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä toimiva ulkomaalaisten säilöönottoyksikkö työllistää odotettua enemmän Etelä-Karjalan poliiseja. Viime syksynä avautuneen säilöönottoyksikön toiminta-aikana Etelä-Karjalan poliisit ovat saattaneet ulkomaille 50 käännytettyä turvapaikanhakijaa. Saattokeikkoja yksi tai useampia viikossa.

Nyt säilöönottoyksikön poliisitehtäviin haetaan neljää tutkijaa, joita varten on perustettu neljä uutta rikoskonstaapelin virkaa. Heidän tehtäviinsä kuuluvat myös ulkomaalaislain valvonta ja turvapaikkatutkinta.

Poliisi hoitaa matkavalmistelut

Käännytyspäätöksen tekee maahanmuuttovirasto. Käännytyksen toimeenpanosta vastaa poliisi.

– Ennen kuin kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voidaan lähettää pois Suomesta, on hänen matkansa valmisteltava, hankittava tarvittavat matka-asiakirjat ja oltava yhteydessä päätemaan viranomaisiin, kertoo rikoskomisario Marko Heinonen

– Osa käänytetyistä saatetaan Helsinki-Vantaalle ja katsotaan, että henkilö varmasti menee koneeseen. Käännyttämispäätöstä vastustavat henkilöt saavat sen sijaan matkaseurakseen poliisin, kertoo Heinonen.

Poliisit ovat saattaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen ja käännytyspäätöksen saaneita ulkomaalaisia muun muassa Italiaan, Algeriaan, Gambiaan, Irakiin ja Nigeriaan. Rikoskomisario Heinosen mukaan pisin saattoreissu Lappeenrannan Joutsenosta on tehty Peruun. Saattomatka kesti viisi päivää.

Lue seuraavaksi