Maailmalta halutaan tulla Suomeen tutkimaan maastohiihdon välineitä

Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian tutkijat Vuokatissa saavat pian käyttöönsä uuden kylmätestauslaboratorion, jossa suksia ja voiteita voidaan tutkia entistä tarkemmin.

urheilu
Maastohiihtäjät ladulla.
EPA

– Jos nyt jotain pitää kainuulaisena uskaltatua kehumaan, niin Sotshin kisoihin valmistauduttaessa Suomen maastohiihtojoukkueen sukset kävivät testattavana Vuokatissa. Ja huollon kannalta tulos oli kisoissa hyvä, joten varmaan voi sanoa, että olemme omalta osaltamme tehneet jotain näiden tulosten eteen. Pienen osan, mutta kuitenkin, pohtii hankekoordinaattori Anni Hakkarainen.

Hakkarainen työskentelee Jyväskylän yliopistolle Kainuussa, Vuokatissa. Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikkö on toiminut jo vuosia Vuokatissa, Snowpoliksen teknologiakylässä.

– Olemme tehneet talvilajien välinetutkimusta muun muassa Vuokatin hiihtoputkessa, mutta nyt on valmistumassa uusi kylmätestauslaboratorio. Sen ansioista voimme edelleen viedä tutkimustamme eteenpäin.

Liikuntateknologian tutkijat ovat aiemmin tehneet väline- ja voidetutkimuksia hiihtotunnelissa, missä olosuhteet ovat hyvin tasaiset. Uusi kylmätestauslaboratorio vie tutkimuksen lähemmäs todellisuutta.

– Kylmätestauslaboratoriossamme on ilman ja latulumen jäähdytysjärjestelmä. Latulumi saadaan jäähdytettyä omaan lämpötilaan, hyvinkin kylmäksi, kun taas ilman lämpötila voidaan säätää vaikka plussan puolelle. Tämä alkaa vastata todellisuutta monissa kisatilanteissa, Anni Hakkarainen kuvailee.

Konehiihtäjä kylmäkonttiin suihkimaan

Välineurheilussa ei riitä, että urheilija on iskussa. Hakkaraisen mukaan Jyväskylän yliopiston väki saa tiukkaa kannustusta, jopa vaadetta tutkimukseen niin välinevalmistajilta kuin suomalaista huippu-urheilua eteenpäin vieviltä tahoilta. Toki voisi kuvitella, että tämänkaltaisia tutkimusympäristöjä jo löytyisi pakkasen ja maastohiihdon maasta – saatikka esimerkiksi tämän hetken johtavasta hiihtomaasta Norjasta.

Olosuhteemme ovat niin hyvät, että ne, jotka Euroopan tai maailman tasolla tutkivat näitä asioita, haluavat tulla Vuokattiin ja tehdä näitä asioita yhdessä meidän kanssa.

Anni Hakkarainen

– Ei oikeastaan, Anni Hakkarainen vastaa ajatukseen.

Hakkaraisen mukaan Vuokatin tutkimusolosuhteet ovat maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiset.

– Olosuhteemme ovat niin hyvät, että ne, jotka Euroopan tai maailman tasolla tutkivat näitä asioita, haluavat tulla Vuokattiin ja tehdä näitä asioita yhdessä meidän kanssa.

Mikäli viimeisimmät rahoitushakemukset ratkeavat tutkijoiden kannalta positiivisella tavalla, työ uudessa kylmätestauslaboratoriossa käynnistyy tänä keväänä. Siellä alkaa suihkimaan suksitesteri, kone, joka mallintaa perinteisen hiihdon potkua ja liukua.

– Jos tutkimme vaikkapa voiteita, emme saa urheilijaa toistamaan samaa potkua tismalleen samanlaisena riittävän monta kertaa, niin suksitesteri tekee sen tasaisen varmasti, Anni Hakkarainen kuvailee.

Kylmäkontti mahdollistaa erilaisia tutkimustöitä jo tällä hetkellä. Vuokatin maisterikoulutusohjelma suoltaa myös uusia tutkimuksia.

– Yksi meidän liikuntateknologian maisterityö tutkii hengitysilman lämmittimen, suuhun laitettavan suuttimen vaikutusta suorituskykyyn kylmässä. Miten suoritus muuttuu kahdenkymmenen asteen pakkasessa, kun henkilö urheilee suuttimen kanssa ja ilman. Henkilöillä, joilla on kylmässä ongelmia hengityksen kanssa, kenties jo näkeekin näitä suuttimia, mutta nyt tukimme tätä asiaa kylmäkontissamme.