Kadettien metsäleiri Kainuussa: "Kaikki on jäässä – paitsi kokit"

Maanpuolustuskorkeakoulun kadetit kouluttautuvat kylmään Kuhmon Vuosangassa. Leirillä harjoitellaan ja eletään pakkasessa, yöt nukutaan teltassa. Olot ovat vaativat ammattisotilaille, mutta etelän laivakokille jotain vielä enemmän.

Kotimaa
Laivakokki Micke Monto sekoittaa ruokaa.
Kalle Heikkinen / Yle

Merisotakoulussa varusmiespalvelustaan suorittava laivakokki Micke Monto hämmästyi esimiehen käskyä pahemman kerran syksyllä Suomenlinnan laiturissa Helsingissä. Etelän laivakokkia odotti tammikuussa 19 vuorokauden komennus Maanpuolustuskorkeakoulun kadettien leirille Kainuun Vuosankaan.

– En minä ensin uskonut sitä todeksi. Mietin, että mitä pahaa minä olen tehnyt. Sitten tuli epätoivoinen olo, että miten etelänmies tästä selviää. Ryhdyin laivakokiksi, koska olen siviilissäkin laivakokki. Perimmäisenä ajatuksena oli, että en joutuisi enää metsään. Ja sitten minut komennetaan Vuosankaan!

Kun porukka viimein uskoi, että reissuun pitää oikeasti lähteä, alkoi suunnittelu ja varustautuminen.

– Haettiin kaupasta vaatteita, säilykkeitä, sytkäreitä, taskulamppuja ja vielä lämpimämpiä vaatteita. Kaikki pakattiin mukaan.

Micke Montolle Kainuu on tarjonnut kokemuksia, jollaisia hän ei normaalisti lähtisi etsimään.

– Katselin aamulla kainuulaista luontoa. Täällä on kaunista, pakkasta 26 astetta ja kaikki on jäässä – paitsi kokit. Kadetit ovat koko kahden viikon leirinsä ajan ulkona pakkasessa, me saamme nukkua kontissa. Kontissa lämmityksen hoitaa sähköpatteri, onneksi. Kyllä tästä taitaa kuitenkin selvitä hengissä.

Vaikka alussa Vuosangan komennus tuntui rangaistukselta, nyt voisin kyllä suositella tätä muillekin Merisotakoulun varusmiehille kokemuksena.

Micke Monto

Pakkasen keskeltä uusia kikkoja arkityöhön

Työ sinällään on koulutetulle kokille tuttua, mutta olosuhteet tuovat oman lisänsä.

– Uusia työtapoja tässä on tullut tietysti vastaan, pikkukikkoja, joita voi arkityössä jatkossa hyödyntää. Ei tällaista joka päivä pääse kokemaan.

Työtoverit ovat helpottaneet laivakokin kulttuuri- ja lämpötilashokkia.

– Uusia asioita täällä on oppinut, mutta ehkä parasta on ollut ryhmähenki. Toki ryhmätyötä on tehty aiemminkin, mutta täällä se on korostunut. Vaikka alussa Vuosangan komennus tuntui rangaistukselta, niin nyt voisin suositella tätä muillekin Merisotakoulun varusmiehille kokemuksena. Ja kokemuksia taitaa etelänmiehille tulla, sillä laivakokit komennetaan käsittääkseni jatkossakin näille leireille.

Vaikka laivakokki pitää Kainuun tammikuista ja kylmää luontoa kauniina, lomakohteena hän ei aio maisemia jatkossa hyödyntää.

– Kylmä ei ole minun juttuni, suunta on päiväntasaajalle.

Kadettien ampumaharjoituksesta kirjoitetaan Vuosanka 2015 -blogia (siirryt toiseen palveluun), josta löytyy myös laivakokkien ajatuksia harjoituksesta (siirryt toiseen palveluun).