1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Oulussa auringosta saa saman verran sähköä kuin Pohjois-Saksassa

Oulun Energian pilottiprojektissa selvisi, että Oulunkin korkeudella kannattaisi panostaa aurinkosähköön. Oulun Energian mukaan yllättävää oli, että Oulussa on samanlaiset aurinkosähkön tuotanto-olosuhteet kuin pohjoisessa Saksassa.

Kuva: Yle

Oulussa on saatu hyviä kokemuksia aurinkopaneelien käytöstä. Oulun Energian pilotissa asennettiin aurinkosähköjärjestelmä kuuteentoista omakotitaloon. Kun paneelit on suunnattu oikein, kahdestakymmenesta paneelista koostuva, viiden kilowatin järjestelmä voi tuottaa vuodessa jopa 4500 kilowattituntia sähköä.

– Tämä riittäisi suurinpiirtein yhden perheen omakotitalon käyttöveden lämmittämiseen kesän ajaksi tai vastaavasti kolmen hengen kerrostaloasunnon käyttösähköksi jos asunnossa on kaukolämpö, laskee Oulun Sähkönmyynnin tuotepäällikkö Olli Tuomivaara.

Valoisa kesä tuo aurinkotunteja

Oulun aurinkoenergian käyttömahdollisuuksia haluttiin verrata Pohjois-Saksaan, sillä siellä hyödynnetään aurinkosähköä laajasti. Oulun korkeudella aurinkosähköä pystyy tuottamaan saman verran kuin Pohjois-Saksassa.

–  Kun aurinko paistaa Pohjois-Saksassa tasaisesti läpi vuoden, meillä kesä kompensoi paljon. Suomessa paras sesonki on maaliskuusta lokakuuhun. Suomessa rannikolla on myös enemmän aurinkoisia tunteja kuin muualla, Tuomivaara kertoo.

Pilotin päätyttyä aurinkopaneelit ovat siirtyneet omakotiasujien omistukseen. Tuomivaaran mukaan paneelit ovat käyttökelpoisia vielä kymmenien vuosien ajan.

Talvi ja pakkanen eivät haitanneet

Aurinkopaneelit kestivät myös hyvin talvisissa olosuhteissa pakkasissa ja lumikuormissa. Myös sähkön laatu pystyi hyvänä eikä paneeleista otettu sähkö häirinnyt esimerkiksi kodin sähkölaitteiden toimintaa.

Oulun Energialta arvioidaan, että aurinkoenergian käytössä olisi kasvupotentiaalia koko Suomessa ja myös Oulun seudulla.

– Uskon, että tämän pohjalta aurinkosähkön hyödyntäminen kehittyy. Esimerkiksi suurissa liikekiinteistöissä kannattaisi käyttää aurinkopaneeleja kesällä, Tuomivaara sanoo. Näin esimerkiksi elintarvikkeita myyvät marketit pystyisivät käyttämään aurinkoenergiaa kesähelteillä viilentämiseen.

Aurinkosähköjärjestelmä näyttää olevan kannattava erityisesti sellaisilla kotitalouksille, jotka jäähdyttävät kiinteistöään kesällä. Parhaissa kohteissa aurinkosähkö näyttää myös olevan selvästi verkkosähköä halvempaa.