Kalmun kaavavalitukset nurin KHO:ssa – Riihimäki saa uuden asunto-alueen

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valitukset Riihimäen Kalmun alueen osayleiskaavasta. Muun muassa Riihimäen luonnonsuojeluyhdistyksen valituksessa vaadittiin kaavaratkaisun kumoamista vanhojen metsien säästämiseksi ja liito-oravan kulkuyhteyksien turvaamiseksi.

Kotimaa
Kalmun alueen pelto- ja metsämaisemaa
Jani Arstio / Yle

Korkein hallinto-oikeus piti torstaina antamassaan päätöksessä (siirryt toiseen palveluun) hallinto-oikeuden ratkaisun voimassa ja hylkäsi kaikki valitukset. Päätöksen perustelujen mukaan kaupungilla on oikeus maankäyttö- ja rakennuslain määrittämissä rajoissa päättää alueensa yhdyskuntarakenteen kehittämisestä.

Riihimäki suunnittelee alueelle omakotirakentamista ja on muuttanut alueen nimen helpommin markkinoitavaksi Hiidenkallioksi. Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen pitää ratkaisua hyvänä, joskin myös odotettuna.

– Meille tärkeätä on se, että saamme asioita eteenpäin Kalmun alueella. Toki perimmäinen tavoite on saada se rakentamisen piiriin mahdollisimman pian. Siellähän on maakauppoja tehty kohtuullisen paljon viime aikoina, sikäli on päästy eteenpäin.

Se on siis Riihimäelle hyvä uutinen?

– Kyllä, ja myös ennakoitu.

Vaikuttaako mahdollinen kuntaliitos asiaan?

– Ei sillä varmaankaan välitöntä vaikutusta ole.

Kalmun alue on kooltaan 293 hehtaaria ja siitä on suunniteltu asuinaluetta 3 000–4 000 ihmiselle. Riihimäen kaupunki on vuodesta 2006 pyrkinyt hankkimaan maata Kalmun alueelta.