1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rovion kirjakonsepti pyrkii elokuvamarkkinoille – vielä julkaisemattomassa romaanissa seikkailee viisi merirosvoneitoa

Rovio Books tuo markkinoille kirjan, jonka konsepti on syntynyt Roviossa eri alojen ammattilaisten kesken. Storm Sisters, The Sinking World, julkaistaan Suomessa keväällä 2016.

kulttuuri
Storm Sisters -kirjan logo.
Rovio

Viisi nuorta naista seilaa seitsemällä merellä merirosvoasuissaan 1700-luvun purjelaivoilla. Voiko houkuttelevampaa lähtöasetelmaa löytyä vauhdikkaan seikkailuelokuvan luomiseen. Näin ainakin toivoo Rovio, joka julkaiseeStormSisters, The Sinking World-nimisen kirjan syksyllä ja markkinoi käsikirjoitusta muun muassa ensi kuussa alkavilla Berliinin elokuvajuhlilla.

Meillä on paljon tarinaosaamista kustantamo- ja esimerkiksi animaatiopuolella.

Laura Nevanlinna

Storm Sisters_istä suunnnitellaan sarjaa, ja sarjan ensimmäisen kirjan _The Sinking World on kirjoittanut intialaissyntyinen, Yhdysvaltain kautta Suomeen muuttanut Mintie Das. Das on kirjoittanut tarinan englanniksi.

Myrskysiskojentarina alkoi Rovion ideariihessä, kertoo Rovio Booksin kustannusjohtaja Laura Nevanlinna:

– Konsepti syntyi yhteistyönä eri alojen kerronnan ammattilaisten kanssa

– Meillä on paljon tarinaosaamista kustantamo- ja esimerkiksi animaatiopuolella, sanoo Nevanlinna.

Kirjoitustyöhön värvättiin roviolaisille jo aiemmista yhteyksistä tuttu Das.

– Mintie Das on mukaansatempaava kertoja, jolla on huikea mielikuvitus. Tiesimme heti, että hän sopii tämän tarinan kirjoittajaksi, kehuu Nevanlinna.

Suomennos julkaistaan 2016

Kirjan julkaisee suomeksi Tammi. Sen julkaisuajankohdaksi on kaavailtu kevättä 2016. Tarinamaailman ja koko konseptin oikeudet ovat Roviolla. Halutessaan Rovio voi myydä oikeudet tai hyödyntää niitä itse esimerkiksi pelien tai muiden tuotteiden luomisessa.

– Kaikki mahdollisuudet on hyvä pitää avoinna, toteaa Laura Nevanlinna.

Rovio Books kustantaa muun muassa Angry Birds -peleistä tuttuihin hahmoihin liittyviä kirjoja ja lehtiä. Kustantamo työskentelee tiiviisti muiden roviolaisten kanssa.

– Olemme siinä mielessä erityinen kustantamo, että luomme ja myymme sisältöjä, mutta samalla lisensoimme Rovion brändejä, kertoo Laura Nevanlinna.

Oikeudet myyty kolmeen maahan

Berliinin elokuvajuhlat ei ole Storm Sisters, The Sinking World –teoksen ensiesiintyminen kansainvälisillä markkinoilla. Kirjaa esiteltiin kustantajille myös Frankfurtin kirjamessuilla ja agentti Elina Ahlbäck sai solmittua heti messujen jälkeen sopimuksen indonesialaisen kustantajan kanssa. Joulukuussa kustannussopimus syntyi myös ranskalaisen ja unkarilaisen kustantajan kanssa.

Ranskalainen kustantaja on arvostettu Robert Laffont.

Elina Ahlbäck

– Kaikissa kolmessa maassa merirosvosiskot näkevät päivänvalon vuoden 2016 keväällä, kertoo kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck.

– Ranskalainen kustantaja on arvostettu Robert Laffont, iloitsee Ahlbäck.

Berliinissä kirjaan pääsevät tutustumaan niin elokuvatuottajat kuin kirjankustantajatkin. Vaikka Ahlbäck ei itse edustakaan kirjaa elokuvafestivaalilla, hän on vakuuttunut ainakin kirja-alan kiinnostuksesta:

– Rovio tulee myymään oikeuksia kymmeniin maihin Berliinissä, Books at Berlinale-tapahumassa, uskoo Ahlbäck.

Kirjoja tarjotaan elokuvien aineksiksi Berlinalessa

Helmikuun puolivälissä alkavan Berliinin elokuvajuhlien Books at Berlinale on tapahtuma, jossa elokuvatuottajille tarjoillaan uusia kirjoja, joiden arvellaan soveltuvan hyvin elokuvakäsikirjoituksen pohjaksi.

Kirjamarket järjestetään festivaalin yhteydessä nyt kymmenettä kertaa. Kirjoja tapahtumaan tuli tällä kertaa tarjolle 130 yli 25 maasta. Niistä yksitoista teosta eri Euroopan maista valittiin mukaan.

Osa marketissa esiteltävistä kirjoista on jo julkaistuja, jopa oman maansa tai kansainvälisiä bestsellereitä, osa vielä julkaisemattomia käsikirjoituksia, kuten The Sinking World.

Lue seuraavaksi