1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksi ralleissa on nolla-autot?

Tunturirallin 50-vuotisjuhlarallin ensimmäisessä numeroidussa eli kolmen nollan autossa istuvat keminmaalainen Ilkka Suhonen ja kemiläinen Jouni Lappalainen. Kunniatehtävä siis, mutta mikä onkaan nolla-auton tehtävä?

urheilu
Ralliauto Mitsubishi
Jouni Lappalainen

Tunturiralliin on aina runsaasti halukkaita nolla-autokunnaksi. 50-vuotisjuhlarallissa vapautui yksi paikka ja sen saivat Ilkka Suhonen ja Jouni Lappalainen. Miehet ajavat ja kartturoivat kisan puoliksi. Ilkalla on selkeä arvaus miksi juuri he saivat tuon kunniatehtävän.

– Suopunkiralli on vähän niin kuin "pikku-tunturi" ja mie olen ollut siellä vuosikausia järjestelykuvioissa ja nolla-autossa. Tämä on ollu tavoitteena jo pitkään ja nyt kävi hyvä tuuri kun päästiin juuri juhlaralliin.

Me ollaan ajajien ja järjestäjien välinen linkki

Ilkka Suhonen

Samat vaatimukset kuin kilpailijoillakin

Miehet valmistautuvat noin 800 kilometrin ralliin kuin kuka tahansa kilvanajaja.

– Me nuotitetaan kaikki pikataipaleet ja meillä on samat turvavaatimukset kuin kelloa vastaan ajajillakin. Palamaton alusasu, ajopuku, kypärä - kaikki on kuin kilpailijoilla, kaksikko kertoo.

– Nolla-autot varmistavat, että pikataipaleiden ajanotto pelaa ja kaikki turvallisuusasiat ovat kunnossa myös ajajien kannalta. Me ollaan ajajien ja järjestäjien välinen linkki, Ilkka Suhonen kertoo.

Penkkojen välissä on pysyttävä

Viiden minuutin välein starttaavia nolla-autoja on kolme ja kaikkien on syytä pysyä "rännissä" maaliin asti.

Jouni Lappalainen ja Ilkka Suhonen
Autokunta J.Lappalainen - I.Suhonen valmiina starttiin numerolla 000.Jari Vesa / Yle

– Jos ajaa pihalle tai muuten mokaa homman, niin seurauksena on vuoden mittainen toimitsijakielto. Ei siis kestä ajella ihan limiitillä - korkeintaan 80%:n vauhdilla paanaa painetaan. Ja perille tullaan varmasti, kaksikko lupaa.

Arktinen ralli vaatii arktiset varusteetkin.

– Ei me aivan tulentekovälineitä matkaan oteta, mutta turkishaalarit on mukana kummallekin, kertovat puolipukeiset miehet kylmissään kun nettikuvaa otetaan.

Karaistavat ilmeisesti itseään viikonlopun pakkaskisaan?

Lue seuraavaksi