Hyppää sisältöön

Ilmapallojakin kiellettiin leijumasta – kauppakeskukset sulkevat ovensa vaalikampanjoilta

Kauppakeskukset pysyttelevät poliittisesti riippumattomina, eivätkä salli vaalikampanjointia yleisissä tiloissaan. Poikkeuksiakin on.

Kauppakeskukset rajoittavat vaalitilaisuuksia. Esimerkiksi Kotkassa kauppakeskus Pasaati ei salli poliittista toimintaa yleisillä alueilla. Vuokralaisten tiloissa, kuten kahviloissa tapahtumia voi järjestää, mutta ilman äänentoistolaitteita.

– Näin meillä on aina ollut. Aikaisempien vaalien yhteydessä on ehdokkaat pitäneet tilaisuuksiaan lähinnä kahviloissa. Samoin tyhjän liiketilan voi vuokrata. Presidentin vaaleissa taisi vaalitoimisto olla Pasaatissa ihan normaalina vuokralaisena, muistelee Pasaatin kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas.

Kouvolassa kauppakeskus Veturi on myös torjunut puolueiden ja yksittäisten ehdokkaiden kyselyt tulla kampanjoimaan kauppakeskukseen.

– Meillä, kuten monissa muissakin kauppakeskuksissa, on linja, että olemme poliittisesti ja uskonnollisesti riippumattomia. Toivomme, että myös vuokralaiset noudattavat tätä linjaa, sanoo kauppakeskusjohtaja Jari Koistinen.

Aivan yhteiskunnan ulkopuolelle Veturi ei halua sulkeutua. Viralliset vaalimainokset tulevat näkyviin kauppakeskuksen käytävälle. Myös puolueet tasaisesti kattava vaalipaneeli voi olla mahdollinen.

– Paneeli voisi olla mahdollinen, mutta siitä on sovittava erikseen, korostaa kauppakeskusjohtaja Jari Koistinen.

Kotkassa Pasaati myös rajoittaa jaettavaa vaalimateriaalia. Ilmapallojen tulee olla ns. tikkupalloja. Heliumpallot ovat kiellettyjä koko kauppakeskuksessa.

– Heliumpallot karkaavat kattoon ja aikanaan alas pudotessaan saattavat aiheuttaa turhan hälytyksen vartiontiliikkeeseen, perustelee Pasaatin kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas.

Kouvolan keskustassa kauppakeskus Hansassa vaaliehdokkaat toivotetaan tervetulleeksi. Poliittiset järjestöt ovat olleet aikaisemmissa vaaleissa pitämässä tilaisuuksiaan Hansan käytävillä. Kauppakeskuksessa järjestetään jopa vaalistartti maaliskuussa.

.
.