Kaupunkilaisen haave lintulaudasta täyttyi: "Uskon olevani pihapiirin kuningas"

Kaupunkilainenkin kaipaa elävää yhteyttä luontoon vaikkapa lintulaudan muodossa. Kerrostaloasujalle sellainen on kuitenkin vain kaukainen haave.

luonto
Oululainen Ilkka Mikkonen laittaa siemeniä lintulaudalle.
Karoliina Kemppainen / Yle

Oululainen Ilkka Mikkonen on onnellinen mies. Vuosikausia kerrostalossa asunut Mikkonen muutti äskettäin rivitaloon ja sai samalla mahdollisuuden toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa: oman lintulaudan omassa pihassa.

– Tämä on merkittävä ja iloinen asia. Olen haaveellisena istunut ikkunan ääressä esimerkiksi vanhempieni luona ja katsonut lintulautaa miettien, että olisipa mukava kun itsellänikin olisi joku paikka, jossa sellainen voisi olla.

Kun tavarat oli kannettu sisään uuteen asuntoon, lintulaudan hankkiminen oli heti seuraavana listalla.

– Tavaroitakaan ei ole vielä purettu, Mikkonen huomauttaa.

Kansallisromantiikkaa ja välimerellisyyttä

Alun perin ajatuksissa oli perinteinen punavalkoinen, kansallisromanttinen lintulauta, mutta sellaista ei löytynyt. Tarjonnan perusteella valinta osui valkoiseen, ruskeakattoiseen lintulautaan.

– Tämähän on valkoinen hirsimökki, jossa on mukavan näköiseksi petsattu ruskea katto. Tässä on tarpeeksi kansallisromanttista ihannetta, mutta myös tuulahdus välimerellisyyttä valkoisen värityksen myötä. Tämä on tyylikäs, sopivan kokoinen ja käytännöllinen, Mikkonen kuvailee.

Siinä on ollut bailuja.

Ilkka Mikkonen

Lintuja laudan design on miellyttänyt, ja laudalla on käynyt kuhina.

– Siinä on ollut bailuja. Ensimmäiset kolme tuntia oli hyvin hiljaista, muutama varovainen talitiainen kävi pyrähtämässä tuossa edessä tunnustelemassa. Sitten joku rohkea uskalsi mennä sisälle ja kaikki muut tulivat perässä.

Matkalla lintuasiantuntijaksi

Suureksi lintuasiantuntijaksi Ilkka Mikkonen ei tunnustaudu, toistaiseksi bongattuna on muutama peruskoulun biologiantunneilta tuttu laji ja pitkä liuta lintuja, joiden laji on ”pikkulintu”. Pari lintukirjaa on kuitenkin jo hankittuna.

– Olen kehittymässä suureksi asiantuntijaksi.

Siivekkäät vieraat ovat toistaiseksi saaneet natusteltavakseen auringonkukansiemeniä ja talipalloja. Myös aamiaiselta ylimääräiseksi jäänyt pekoni katosi parempiin suihin, ja isältään Mikkonen saa pian lampaanrasvasta tehdyn talipötkylän. Hankintalistalla on myös kauraa.

Entä miten tulokas sijoittuu naapuruston lintulautahierarkiaan?

– Naapurissa on vähän isompi, mutta vanhan näköinen ja vähän kenollaan oleva lauta. Mielessäni siintää laajentaminen toiseen lautaan, mutta uskon jo näillä olevani pihapiirin kuningas.