Pakkausselosteen haittalista saattaa luoda lääkkeelle negatiivisen lumevaikutuksen

Lääkkeiden pakkausselosteessa mainitaan kaikki pienetkin haitat, joita käytöstä voi seurata. Pitkä lista voi saada potilaan pelästymään.

terveys
Lääkepillereitä paperin päällä.
YLE

Vaikka osa lääkkeiden haittavaikutuksista on hyvin harvinaisia, ne kaikki on kuitenkin mainittava pakkausselosteessa. Pitkä lista voi saada toipilaan pelästymään ja arvelemaan, että lääkkeestä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Jos ihminen uskoo saavansa lääkkeestä jotain haittavaikutuksia, keho voi jopa virittäytyä niin, että haittavaikutuksia todella tulee. Kyse on nosebovaikutuksesta, eli negatiivisesta lumevaikutuksesta. Nosebo voi vaikuttaa myös hoitomyöntyvyyteen ja paranemiseen, Fimean (siirryt toiseen palveluun)lääketurva ja -informaatio -yksikön (siirryt toiseen palveluun) päällikkö Leo Niskanen sanoo.

Niskanen sanoo, että pitkä haittavaikutusten lista on viestinnällinen ongelma lääkkeiden pakkausselosteissa.

Taudin riskit ovat suuremmat kuin hoidon

Haittavaikutuksia on kahdenlaisia. Yleinen, ennakoitavissa oleva haittavaikutus on esimerkiksi se, että liiallinen insuliiniannos laskee verensokerin liian alas. Lisäksi on hyvin harvinaisia haittoja, joita ei voi ennakoida.

Pakkausselosteet perustuvat valmisteyhteenvetoon. Se on jokaisella lääkkeellä oleva perusteellinen, päivittyvä tietokanta, joka on täysin viranomaisten tarkistama. Lääkefirmat eivät voi vaikuttaa tietokannan tai pakkausselosteen sisältöön.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Leo Niskanen sanoo, ettei lääkettä kannata ottaa ilman syytä. Lääkkeet ovat hänen mukaansa kuitenkin turvallisia, jos niitä käyttää oikein.

Jos ihminen uskoo saavansa lääkkeestä jotain haittavaikutuksia, keho voi jopa virittäytyä niin, että haittavaikutuksia todella tulee.

Leo Niskanen

– Kyllä haittavaikutukset kannattaa lukea. On hyvä kuitenkin muistaa, että taudin riskit ovat yleensä suuremmat kuin hoidon riskit. Tavallinenkin ruoka näyttäisi vahingolliselta, jos sen käytön kaikki mahdolliset haittavaikutukset lueteltaisiin samaan tapaan kuin lääkkeen pakkausselosteessa tehdään.

Lääkkeestä jää negatiivinen kuva

Pakkausselosteiden ongelma on lääketurva ja -informaatio -yksikön päällikkö Leo Niskasen mukaan siinä, että lääkkeen haitalliset vaikutukset korostuvat. Lääkkeen hyödyistä ei sen sijaan kerrota, joten lääkkeestä jää helposti negatiivinen kuva.

– Ongelma on tiedostettu viranomaisten keskuudessa ihan Euroopan tasolla.

Toisaalta lääkkeen käytön riskien tiedostamista pidetään tärkeänä. Kun tietää mahdollisista haittavaikutuksista, ne voi tunnistaa ja hoitaa varhain. Turvallisuuden lisääminen onkin yksi syy sille, että kaikki mahdolliset haittavaikutukset kerrotaan pakkausselosteessa. Tähän velvoittaa Leo Niskasen mukaan myös laki.