E-reseptit: "Voi olla ajan kysymys, milloin väärennös tulee vastaan"

Kajaanilaisessa apteekissa resepteistä 90 prosenttia on sähköisiä. Proviisorille ei ole väärennettyjä e-reseptejä tullut vastaan, mutta hän on asian suhteen epäileväinen.

Kotimaa
Sähköinen lääkemääräysjärjestelmä tietokoneella.
Riikka Nurmi / Yle

Julkinen terveydenhoito siirtyi sähköiseen reseptiin ennen yksityistä terveydenhuoltoa, jonka tuli ottaa sähköinen resepti käyttöön viime vuoden loppuun mennessä.

Sähköinen reseptijärjestelmä on toistaiseksi koettu turvalliseksi.

– Sitä, onko se täysin aukoton ja turvallinen, on vaikea sanoa. Ihmisethän näitä järjestelmiä tekevät. Olen asian suhteen epäileväinen, ja voi olla vain ajan kysymys, milloin e-reseptiväärennös tulee vastaan, proviisori Maarit Turrek Kajaanin Kauppakadun apteekista arvioi.

– Toistaiseksi meille ei ole tullut yhtään e-reseptiväärennöstä. Toivottavasti näin ei tapahdukaan, mutta sitäkin varmasti tullaan yrittämään.

Nykypäivänä apteekin henkilökunta joutuu enää vain harvoin tulkkaamaan lääkärin käsialaa, sillä paperisten reseptien vähentyessä myös käsinkirjoitetut reseptit alkavat olla katoavaa kansanperinnettä. Tästä proviisori on hyvillään.

Henkilö pitelee reseptiä ja kelakorttia.
Arkistokuva.Yle

– Kajaanissa on yksi lääkäri yksityisellä vastaanotolla, joka vielä kirjoittaa käsin paperiselle reseptille. Yleensä lääkärit kirjoittavat reseptit tietokoneella myös paperiresepteihin, joten tulkkauspuuhia on ehkä noin kerran kuukaudessa, Turrek hymyilee.

Kajaanissa on yksi lääkäri yksityisellä vastaanotolla, joka vielä kirjoittaa käsin paperiselle reseptille.

Maarit Turrek

Sähköinen e-resepti otettiin Kajaanissa käyttöön maaliskuussa 2013, ja niiden määrä lähti heti tasaiseen kasvuun kuukausi kuukaudelta. Proviisori Maarit Turrek apteekista kertoo, että heillä 90 prosenttia resepteistä on nykyisin sähköisiä.

Alun epäilyjen jälkeen sähköinen resepti on osoittautunut varsin toimivaksi. Turrekin mukaan se helpottaa ja nopeuttaa asiointia, jos kaikki asiat e-reseptissä ovat teknisesti kunnossa. Farmaseutin työ hankaloituu silloin, kun esimerkiksi reseptin kokonaismäärä on virheellinen.

– Sekin hankaloittaa, jos lääkäri on tehnyt reseptiin merkintöjä, jotka eivät teknisesti toimi yhteen apteekkiohjelman kanssa. Se oli yleisempää e-reseptin alkuaikoina, mutta nyt nekin asiat on opittu kantapään kautta ja kaikki sujuu varsin hyvin, Turrek luonnehtii.

Apteekin henkilöstöä töissä tiskillä.
Apteekin henkilöstöä töissä tiskillä.Toni Pitkänen / Yle

Asiakkaat ovat ottaneet sähköisen reseptin omakseen. Kysymyksiä on herättänyt lähinnä se, mitä lääkkeitä potilaalle on määrätty ja kuinka paljon lääkkeitä on reseptillä jäljellä. Halutessaan asiakas saa yhteenvedon tulostettuna.

– Jos lääkäriltä ei ole saatu potilasohjetta mukaan, niin silloin yleensä asiakas kysyy lääkkeiden määrää ja mitä hänelle on määrätty. Omia tietojaan voi tarkastella kanta.fi -palvelussa (siirryt toiseen palveluun) netissä. Kirjautuminen vaatii verkkopankkitunnukset, Maarit Turrek vinkkaa.