Röpsöttävä kahvinkeitin ja tunkkaista aamukahvia - ethän laiskotellut keittimen huollossa?

Kahvinkeittimen perushuolto jää monelta unohduksiin. Jos laiminlyö puhdistuksen ja unohtaa kalkinpoiston, siitä kärsii niin makuelämys kuin keittimen toimintakin. Seinäjoen Marttojen puheenjohtaja Terttu Raninen muistuttaa yksinkertaisista perusperiaatteista.

ilmiöt
Kahvinkeitintä pestään.
Birgitta Vuorela/Yle

Jos aamukahvi maistuu tunkkaiselta, kannattaa katsoa, millaisin välinein kahvinkeittoon on ruvennut. Ensimmäinen makuun vaikuttava tekijä on tietysti kahvinkeittimen puhtaus. Yle Pohjanmaan toimituksen oma, kovassa käytössä ryvettynyt keitin saa Seinäjoen Marttojen puheenjohtaja Terttu Raniselta komennon tehopesuun. Keittimestä pestään ensin vesisäilö astianpesuaineella, samoin kannu ja muut osat.

– Kannu pitää pestä joka kerta käytön jälkeen astianpesuaineella ja vesisäiliö silloin tällöin, viimeistään kun se alkaa näyttää samealta.

Puolihuolimaton huuhtelu ei riitä.

– Kahvi on rasvaista, on tärkeää että pidetään kannu ja säiliö puhtaana rasvasta. Rasva kun pikku hiljaa härskiintyy siellä, niin se vaikuttaa makuun, toteaa Terttu Raninen.

Eikä siinä vielä kaikki. Myös suodatin ja tippalukko pitää puunata.

– Tippalukko voi olla hankala. Sen voi vaikka pumpulitupolla putsata. Jos on valkoinen suppilo, siihen voi ripotella ruokasoodaa, se puhdistaa ja valkaisee.

Etikalla kalkkia vastaan

Kalkin kertyminen kahvinkeittimen osiin antaa oman ikävän arominsa. Lisäksi kalkkikertymät hidastavat keittimen toimintaa.

– Silloin kun huomaa, että kahvin kiehumiseen menee kauemmin tai keitin alkaa pitää röpsöttävää ääntä, niin silloin se pitää puhdistaa, sanoo Terttu Raninen.

Kahvinkeittimen kalkinpoistoon on tarjolla monia siihen erikseen suunniteltuja tuotteita. Kotikonsteillakin pärjää, muistuttaa Seinäjoen Marttojen puheenjohtaja Terttu Raninen.

– Jos sattuu olemaan kaapissa tavallista väkiviinaetikkaa, niin sitä laimennettuna suhteessa puolet ja puolet vesisäiliöön. Se poistaa kalkin.

Eikä kestä kauaa. Täytetään säiliö ja annetaan valua puoleen väliin, annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia. Sitten valutetaan loppuun ja sen jälkeen 2-4 kertaa annetaan puhtaan veden valua läpi, ohjeistaa Terttu Raninen. Eikä maistu etikalta?

– Ei pitäisi maistua etikalta huuhtelun jälkeen.

Jos ei kahvi vieläkään maistu, kiinnitä huomio suodatinpaperiin, neuvoo Terttu Raninen.

– Huonolaatuisista suodatinpapereista voi jäädä makua kahviin, suosittelen laadukkaita suodatinpapereita.