1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Markus Lohi

Lohi ja Autto pitävät Tennilän syytöstä perusteettomana

Lappilaiset kansanedustajat Heikki Autto (kok.) ja Markus Lohi (kesk.) pitävät perusteettomana ex-kansanedustaja Esko-Juhani Tennilän (vas.) syytöksiä Lapin kansanedustajien motiiveista saamelaisasioissa.

Riikkaidgaskasaš bargoorganisašuvnna ILO leavga Kuva: ILO

Esko-Juhani Tennilä sanoi tiistaina Ylen ykkösaamun pakinassaan, että kaikki Lapin kansanedustajat laskelmoivat, kun eivät kannata ILO-sopimuksen ratifiointia. Äänestäjissä saamelaisten osuus on pieni.

Autto ja Lohi ihmettelevät, miksi Tennilä kyseenalaistaa kansanedustajien motiiveja Lapille tärkeän asian osalta. He pitävät arvokkaana sitä, että Lapin kansaedustajilla on yhteinen kanta asiaan.

ILO-sopimuksen ratifioinnin ja siihen läheisesti liittyvän saamelaiskäräjälain uudistuksesta käytävään keskusteluun tarvittaisiin Autton ja Lohen mukaan syyttelyn ja vastakkainasettelun sijaan esityksiä kestäviksi ratkaisumalleiksi.

Ratifioinnissa on edelleen olemassa avoimia kysymyksiä, joihin täytyy löytyä aukottomat vastaukset, ennen kuin ratifiointia voidaan edistää, Autto ja Lohi kirjoittavat yhteisessä tiedotteessaan.