1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Unohda lapsen kuvan laittaminen nettiin, jos siinä on paljasta pintaa

Useimmat vanhemmat tietävät hyvän maun rajat, kun laittavat lastensa kuvia jakoon sosiaalisessa mediassa. Joskus ylilyöntejä voi kuitenkin tulla. Teini-ikäinen ei ehkä halua törmätä omaan taaperokuvaansa netissä.

Kuva: YLE/Mikko Savolainen

Alaikäisten arkisten kuvien julkaisemisessa on hyviä ja huonoja puolia, sanoo ylitarkastaja Terhi Tuukkanen Lapsiasiavaltuutetun toimistosta.

– Suomessa kasvatuskulttuuri on sellainen, että me emme osaa tai haluta kertoa lasten arjesta – niin iloista kuin suruista. Joskus huolestuttaviakin asioita on hyvä tuoda esille, ja sitä kautta saada vertaistukea omaan tilanteeseen. Siinä mielessä lasten asioiden esille tuominen vie lasten hyvinvointia eteenpäin, Tuukkanen sanoo.

Unohda paljas pinta

Ylitarkastaja Terhi Tuukkanen jättäisi lapsen kuvan julkaisematta, mitä enemmän siinä on paljasta pintaa. Alastonkuvia ei saisi julkaista nettiin missään nimessä, ei pienten lastenkaan.

– Lapsen ei varmaan ole mukava törmätä 10 vuoden päästä omiin taaperokuviinsa.

Tavallinen maalaisjärki toimii hyvin tässäkin asiassa.

– Kannattaa miettiä, millaisia kuvia et itsestäsi tahtoisi julkaista. Sellaisia ei kannata julkaista lapsestakaan, Tuukkanen neuvoo.

Lapsilla on oikeus myös osallistua ja tulla kuulluksi heitä koskevissa asioissa. Mitä vanhempi lapsi tai nuori on, sitä suuremmalla syyllä vanhempien olisi hyvä keskustella hänen kanssaan siitä, millaisia asioita lapsi haluaisi netissä hänestä kerrottavan.

Rantakuvatkin nettiin harkinnan mukaan

Useimmat vanhemmat laittavat harkiten kuvia nettiin. Mutta on varmasti tapauksia, jossa kuvan julkaisemisen seurauksia ei ole ajateltu lainkaan. Alastoman lapsen kuvan laittaminen nettiin kannattaa unohtaa kokonaan.

– Minä unohtaisin sellaiset kuvat, missä on paljon paljasta pintaa. Esimerkiksi uimarantakuvat lomalta ovat hirveän kivoja, mutta laittaisin niitä hyvin harkiten nettiin, pohtii Tuukkanen.

Tuukkasen mukaan vanhemmat eivät aina välttämättä tiedä, minne kuvat voivat päätyä.

– Pitää myös muistaa, että se mitä lapsi sanoo tai miltä kuvassa näyttää, on aikuisen mielikuva tilanteesta. Lapsi voi kokea sen täysin erilailla, sanoo ylitarkastaja Terhi Tuukkanen Lapsiasiavaltuutetun toimistosta.