Luonnonsuojelijat: asuminen ja teollisuus jyräävät Kalmun luontoarvoja Riihimäellä

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys aikoo silti edelleen vaikuttaa Kalmun alueen toteuttamiseen, vaikka Korkein hallinto-oikeus hylkäsi suojelijoiden valitukset asiasta.

Kotimaa
Ilveksen naama.
Korkeasaaren arkisto / Markku Bussmann

Luonnonsuojelijat ovat osin pettyneitä Korkeimman hallinto-oikeuden Kalmu ratkaisuun Riihimäellä. Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys aikoo silti jatkaa vaikuttamista edelleen Kalmun alueen suunnittelussa.

– Kyllä tässä ratkaisussa asuminen ja teollisuus voittivat ja luonnonsuojelu hävisi, muistuttaa Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Tarja Heikkonen.

Tarja Heikkonen toivookin, että Riihimäellä edettäisiin nyt harkiten ja luontoarvoja kunnioittaen Kalmun alueen käytännön suunnittelussa ja rakentamisessa.

Riihimäellä on kamppailtu seitsemän kahdeksan vuotta Kalmun alueen tulevaisuudesta. Vaikka valitustie on käyty nyt loppuun, tulostakin on syntynyt.

– Ilman muuta meidän kannatti valittaa. Me olemme jo saaneet muutoksia tähän kaavaluonnokseen. Siellä on supistettu jo hieman tontteja yhdistyksen toivomaan suuntaan, kertoo Tarja Heikkonen.

– Viheralueita ei tosin saatu säilymään niin laajoina kuin me toivoimme, harmittelee Heikkonen.

Riihimäen kaupunki on perustamassa Kalmuun moottoritien länsipuolelle uutta merkittävää pientaloaluetta. Tavoitteena on saada alueesta aikanaan kolmen neljän tuhannen asukkaan lähiö. Alueen tuntumassa sijaitsee suuri Valion Herajoen meijeri moottoritien kupeessa.

Luontoarvoina Kalmussa on vanhoja metsiä ja arvokkaita kallioalueita. Lisäksi Kalmussa elää liito-oravia, niin ikään metsissä pesii harvinaisiakin lintuja. Kalmun läheisyydessä on todettu olevan myös ilvesten levähdysalue. Osa Kalmusta säästyy vapaaehtoisen suojelun ansiosta.